TAKAMAILTA MILJOONAKAUPUNKIIN


Hannu Salonen, kuvaus; Hannu Stöckell, editointi

Yksitoista suomalaista ajoi Australiassa moottoripyörillä Alice Springsistä Sydneyyn. Vaikka matkaa kertyi 5 500 kilometriä, maasta nähtiin vain pieni osa. Mutta pieneenkin osaan mahtui paljon kiinnostavaa, muun muassa kenguruita ja käärmeitä, pitkiä rekkoja ja tehokkaita poliisiautoja, suoria ja vähemmän suoria teitä, autiomaata ja miljoonakaupunkeja sekä tietysti ”suuri kivi” Uluru ja Sydneyn oopperatalo.

Kun suomalaisilta kysytään, mihin maahan he joskus haluaisivat matkustaa, melko usein esille nousee Australia. Se kiehtoo monia ehkä siksi, että se on hyvin kaukana Suomesta, kirjaimellisesti maapallon toisella laidalla.

Kun ennen matkaa kyselin tuttavapiirissäni, mitä Australiasta tulee ensimmäisenä mieleen, sain seuraavia vastauksia:
1. Se on kaukana.
2. Se on suuri ja harvaanasuttu.
3. Siellä on se suuri kivi keskellä maata.
4. Siellä on aina kuuma.
5. Siellä on kenguruita ja vaarallisia käärmeitä.
6. Siellä on niitä hurjan pitkiä rekkoja.
7. Siellä on krokotiilimiehiä, sellaisia Crocodile Dundee -tyyppejä.
8. Siellä on rento meininki, ihmiset ovat rentoja ja avoimia.
9. Siellä on oma automerkki, olikohan nimeltään Holden.
10. Liikenne on vasemmanpuoleista ja ajokulttuuri rauhallista.
11. Siellä on myös upeita mutka- ja rantateitä.
12. Sydneyssä on se komea oopperatalo.

Vaikka kolme viikkoa on lyhyt aika tutustua suureen maahan, monet yllä olevat mielikuvat tarkentuivat ja moniin kysymyksiin löytyi vastaus.

Matka tehtiin Peter Pan Biken järjestämänä valmismatkana. Ryhmä lensi Alice Springsiin ja ajoi sieltä vuokrapyörillä Sydneyyn. Toinen suomalaisryhmä oli ensin ajanut pyörät Sydneystä Alice Springsiin, joten pitihän pyörät tietysti palauttaa takaisin vuokraamoon. Tosin kaikkia pyöriä ei saatu ajamalla takaisin.

Monine poikkeamineen ajoa kertyi 5 500 km. Matkalla käytiin muun muassa Ulurulla, Kangaroo Islandilla ja Great Ocean Roadilla ja muutama päivä viivyttiin isoissa kaupungeissa, Sydneyn lisäksi Adelaidessa ja Melbournessa.