Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Lehtenne liikennepalstalla on kerrottu, että samaan suuntaan etenevien jonojen välissä ajaminen moottoripyörällä on kiellettyä. Aikaisemmin olen kuullut kahdesti radiossa jonkun poliisin todenneen, ettei sellaista ole suoranaisesti kielletty missään pykälässä.

Terve järki toki moisen kieltää, mutta ei kai se kelpaa sakkolappuun?

Matkamotoristi

Missään pykälässä ei ole suoraan kirjoitettu, että henkilöautolla ei saa ajaa siten, että vain oikeanpuoleiset renkaat ovat kosketuksissa maahan tai tuulilasi on umpijäässä. Sitäkään ei ole kirjoitettu, ettei moottoripyörällä saa ajaa selkä menosuuntaan tai keula ilmassa.

Edelliset esimerkit sisältyvät tieliikennelain 3 § yleisvaarallisiin temppuihin ja jonojen välissä ajaminen vielä erityispykälään 19, joka vaatii turvallista sivuttaismarginaalia ohitettaviin. Tieliikenneasetuksen 33 § kieltää jatkuvan ajamisen ajokaistaviivan päällä. Jälkimmäinen ei tarkoita moottoripyörän rengasta vaan ajoneuvon koko leveyttä.

Moottoripyörällä sivuttaismarginaali on tärkeämpi asia kuin autolla. Kallistuva pyörä alkaa ”levitä” sivusuunnassa merkittävästi (minkä huomaa myös, kun katsoo kilpa-ajoa televisiosta). Vain pieni hipaisu ohjaustangon päähän saa sen liikahtamaan ja hyrrävoimien ansiosta moottoripyörän siirtymään sivusuunnassa. Törmäys autoon merkitsee kaatumista ja luisumista ajoneuvojen välissä.

Jos motoristi jättää sivuttaismarginaalia puolisen metriä ja matelee kävelynopeudella liikennevaloihin autojen väliin, siinä tuskin rikotaan edellämainittuja pykäliä, vaikka autoilijoita ärsyttäisikin.

Missään pykälässä ei myöskään kielletä selkein sanoin autolla ohittamasta kahta rinnakkain ajavaa autoa ohjaamalla näiden välistä, mutta sekin on edellä mainittujen lakipykälien mukaan kiellettyä. Uskaltaisin sanoa, että sakko tulee varmasti. Moisista tahallisuuksista ei voi antaa huomautusta.

Nykyinen tieliikennelakimme on rakennettu niin, että jos terve maalaisjärkikin sanoo jonkin toiminnan kielletyksi, se sitä myös on.

Ammattinsa hallitsevat viranomaiset löytävät myös asianmukaiset pykälät.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.