Hallituksen kaavailema moottoripyörävero on herättänyt kiivasta keskustelua Helsingin Sanomien mielipidepalstalla torstaina.

Harva on suhtautunut suunniteltuun veroon tähänkään mennessä myönteisesti, ja myös torstain mielipidekirjoitukset ovat hyvin kielteisiä. Hallitus aikoo määrätä moottoripyörille koosta ja käytöstä riippumatta 150 euron veron.

Turkulainen Esko Naskali kirjoittaa HS:ssä, että moottoripyöräily sopii uuden veron kohteeksi mahdollisimman huonosti.

”Työllä ansaittuun huviin tuodaan ärsytys ja vapaudentunteeseen byro­kraatin läsnäolo”, Naskali kirjoittaa.

Naskalin mukaan hallituksen laskelmat veron tuotosta perustuvat olettamukselle, etteivät motoristit ota verosta nokkiinsa ja keksi muita harrastuksia. Hallituksen mukaan  uuden veron ”vaikutuksia on vaikea arvioida määrällisesti”.

”Varmaan onkin vaikeaa, mutta riski alan näivettymisestä on todellinen ja iso. Lasketut verotuotot jäisivät saamatta. ­Pätevässä lainvalmistelussa tätä ei kuitattaisi olankohautuksella”, Naskali toteaa.

”Autoa voi verottaa vuosimaksulla, eikä autoilija luovu autostaan. Moottoripyörä on täysin eri asia. Uusi 150 euron vuosivero muutaman kauniin kesäpäivän huvilaitteesta katkaisee kamelin selän monessa huushollissa.

Auton vero on päivää kohden keskimäärin 0,67 euroa, kun taas moottoripyörävero maksaisi ajopäivältä peräti 2,5–5 euroa, koska pyörällä ajetaan vain 30–60 päivänä vuodessa.

”Onko tämä reilua?” Naskali kysyy.

Hän ihmettelee myös, miksi valtio käyttää vuosittain satoja miljoonia euroja koti­talousvähennykseen.

”Hallitus taivuttaa suomalaisia fantasiaansa malli­kansalaisesta. Sellainen ei tuhlaa aikaa pärinävehkeen sarvissa, vaan viihtyy rautakaupassa kaakeleita valitsemassa.”

Toisessa kirjoituksessa asianajaja Antti Hannula puolestaan kiinnittää huomiota siihen, että autoissa veroa maksetaan vain siltä ajalta, kun ajoneuvo on rekisterissä. Moottoripyörissä veroa maksettaisiin siitä, että ihminen omistaa moottoripyörän.

”Tämä on väärin ja saattaa olla myös perustuslain vastaista. Omistamisesta maksetaan veroa vain kiinteistöistä, ei mistään muusta. Omistamisen verottaminen on poikkeuksellista ja vaatisi perustuslain säätämisjärjestyksen, mitä nyt ei olla toteuttamassa.”