Moottoripyörävero näyttää olevan kaatumassa.

Perjantain mittaan kaikki kolme hallituspuoluetta vetivät pois kannatuksensa verolta, joka oli herättänyt poikkeuksellisen laajaa arvostelua.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi aiemmin perjantaina, että hänen puolueensa ei enää kannata veroa.

Myöhemmin perjantaina keskustan Antti Kaikkonen irtisanoutui veron kannattamisesta Twitterissä.

Kokoomuksen Kalle Jokinen puolestaan sanoi Verkkouutisille, että puolue ei alun perinkään ollut kannattanut veroa.

Laskelmat falskasivat

Hallitus sopi viime vuonna budjettiriihessä, että uusilla vene- ja moottoripyöräveroilla kerätään vuosittain yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Moottoripyörille on esitetty 150 euron vuotuista veroa, jos pyörän sylinteritilavuus ylittää 125 kuutiosenttimetriä. Vero tulisi voimaan ensi toukokuusta alkaen.

Vero on herättänyt laajaa vastustusta, koska sen ei ole uskottu tuovan toivottuja hyötyjä. Sen on myös ennustettu vähentävän alan harrastamista ja kauppaa.

Jos verosta todella luovutaan, puuttuva raha pitäisi raapia kasaan jostain muualta. Edessä voi olla vielä uusi mehukas riita.

Jos vero kaatuu, siihen on vaikuttanut vahvasti motoristien ”kansanliike” veroa vastaan. Kansanedustajat ovat saaneet poikkeuksellisen paljon palautetta lakiehdotuksesta.