Moottoripyörät olisi syytä sallia kaupunkien bussikaistoille, esittää Suomen Motoristit ry kannanotossaan.

Espoossa on alkamassa kokeilu, jossa sallittaisiin vähäpäästöiset henkilöautot eli hybridit ja täyssähköautot mukaan Länsiväylän bussikaistoille.  Moottoripyöriä ei ainakaan toistaiseksi ole kokeilussa mukana.

Suomen Motoristien mielestä liikenteen paremman sujumisen, ruuhkien pienentämisen ja päästöjen vähentämisen vuoksi olisi perusteltua sallia moottoripyörillä
ajaminen bussikaistoilla kaikissa Suomen kaupungeissa. Muutos toisi myös lisää tilaa autoille.

Järjestö perustelee esitystään sillä, että moottoripyörä säästää tilaa monin verroin henkilöautoon verrattuna. Moottoripyörä on kooltaan vain neljänneksen, jos sitäkään henkilöautosta. Se vie vähemmän tilaa kaistalla sekä jonon mitassa, rinnakkain mitassa, rinnakkain että pysäköitäessä.

”Suhtaudun asiaan alustavasti myönteisesti. Jo tällä hetkellä mopot ja polkupyörät voivat ajaa bussikaistoja, joten ne voisi avata myös moottoripyörille. On kuitenkin huolehdittava siitä, ettei bussiliikenne häiriydy”, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Markku Eestilä (kok) sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan, että moottoripyörätutkija Janne Saarikoski on tehnyt aiheesta selvityksen. Selvityksessä tutustutaan muun muassa Norjan käytäntöön, joka kansallisen moottoripyörästrategian mukaisesti mahdollistaa moottoripyörilläajon kaikilla bussikaistoilla koko maassa. Iso-Britanniassa jo 30 kaupungissa on sallittu moottoripyörät bussikaistoille vuodesta 1995 alkaen, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä.