Pian puolet kannettavan CD-soittimen ostajista valitsee laitteen, joka toistaa myös MP3-tiedostoja. Kun musiikin pakkaa tietokoneella MP3-muotoon ja tallentaa CD-levylle, kuunneltavaa riittää tuntikausiksi, eikä kalliita levyjä tarvitse naarmuttaa pilalle ulkona liikuttaessa.

Aiwa XP-ZV77

Panasonic SL-MP70

Philips EXP311

Rimax 480S ID3

Sony D-NE511

Thomson PDP2050

Musiikin muuntaminen MP3-muotoon tietokoneen kiintolevylle onnistuu helpommin ja nopeammin kuin kasetin äänittäminen. Tietoteknistä osaamista toki tarvitaan, muttei välttämättä sen enempää kuin kirjoitus- tai laskentaohjelman hallintaan. Niinpä MP3 on yksi kätevimmistä tavoista tuottaa matkamusiikkia omilta levyiltä esimerkiksi autoon tai korvalappustereoihin.

MP3-tiedostoja sisältävien CD-levyjen koostamiseen tarvitaan kirjoittava CD-asema ja kaksi tietokoneohjelmaa. Ne ovat MP3-muunnosohjelma sekä CD-levyjen tallennusohjelma, jotka voivat myös muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden.Toinen vaihtoehto on hankkia erillinen MP3-muunnosohjelma ja tallentaa tiedostot CD-levylle esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän työkaluilla. Muunnosohjelmia kutsutaan MP3-koodereiksi, ja niitä saa internetistä sekä ilmaiseksi että kohtuullista maksua vastaan.

Kun MP3-muunnosohjelma käynnistetään, se hakee CD-asemassa olevan musiikkilevyn sekä sen sisältämien kappaleiden ja esittäjän nimen internetistä. Nimitiedot lisätään MP3-tiedostoihin niin sanottuina ID3-tageina, joita vertailun kaikki soittimet näyttävät. Näyttötavoissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi Aiwa, Rimax ja Thomson vierittävät ID3-tageja jatkuvana virtana, kun muissa näyttöön voi valita haluamansa tiedot. Panasonic taas ei kerro lainkaan esittäjän nimeä.

Tietokoneen kiintolevyltä musiikki siirretään tallennusohjelman avulla CD-levylle. Ohjelmien käytössä on eroja, ja jotkut saattavat aluksi näyttää kovin monimutkaisilta, mutta ne toimivat samojen periaatteiden mukaan. Asetusten jälkeen MP3-tiedostot siirretään työpöydällä olevaan, kirjoitettavaa CD-levyä kuvaavaan ikkunaan. Hakemistorakenteita ja tiedostonimiä voi yleensä vielä muokata tässä ikkunassa. Kun tiedostot ovat järjestyksessä, on aika käynnistää CD-levyn kirjoittaminen. Mikäli ohjelmat, tallennin ja aihiot ovat kunnollisia ja sopivat keskenään yhteen, MP3-levyjen pitäisi toimia kaikissa soittimissa.

Vaikka MP3 on saavuttanut vankan aseman musiikin pakkaamisessa, sillä on myös kilpailijoita. Yksi niistä on Microsoftin WMA (Windows Media Audio), joka sisältyy PC:n käyttöjärjestelmän mukana tulevaan Windows Media Player -ohjelmaan. Vertailun soittimista Rimax ja Thompson toistavat valmistajan lupausten mukaan myös WMA-tiedostoja. Toistossa havaittiin kuitenkin siinä määrin häiriöitä ja muita ongelmia, ettei WMA-ominaisuutta voi näissä soittimissa pitää kovin käyttökelpoisena. Sonyn erikoisuus on ATRAC3plus, joka lupausten mukaan antaa mahdollisuuden käyttää entistä pienempiä bittinopeuksia tinkimättä silti liikaa äänenlaadusta..

Vaikka mittaukset ja sisätiloissa tehtävät kuuntelukokeet antavat hyvän pohjan vertailutestille, kannettavien CD-soittimien todelliset erot tulevat esiin vasta, kun niiden kanssa lähtee liikkeelle. Ulkona huomaa, että kannattavassa soittimessa on oltava oikeanlainen kytkettävä bassokorostus, jolla nappikuulokkeisiin saa riittävän tukevan äänen myös silloin, kun tuulen humina ja liikenteen jyrinä peittävät musiikin bassot alleen. Sähköinen korostus ei kuitenkaan auta, elleivät kuulokkeet ole riittävän hyvät.

Kun MP3-CD-soittimiin tutustuu tarkemmin, huomaa kuinka ne soveltuvat matkamusiikin lähteeksi paremmin kuin tavalliset kannettavat CD-soittimet. Niinpä MP3-tekniikka kannattaa ottaa haltuun, vaikka musiikkia ei tallentaisikaan internetistä vaan omilta CD-levyiltä.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon ja Harri Slipin artikkelista TM 11/03, s. 114-119)