Voisiko fysiikan lakeja rikkova ”mahdoton moottori” toimia? Tästä niin sanotusta elektromagneettisesta moottorista on viime vuosien aikana puhuttu tutkijapiireissä mahdollisena mullistavana avaruusmatkailun mahdollistajana.

Ajatus on ollut, että tällainen moottori ei tarvitsisi lainkaan polttoainetta. Nyt uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että ”mahdoton moottori” on todella nimensä veroinen: se luultavasti ei toimi.

Aiheesta kirjoittaa New Scientist.

Elektromagneettisiin aaltoihin perustuvaa rakettimoottoria on kehitellyt Roger Shawyer -niminen keksijä, jonka kehittämä moottori käyttää kartionmuotoisessa ontelossa olevia mikroaaltoja luodakseen työntövoimaa.

Avaruusjärjestö Nasan aiemmissa testeissä moottorissa törmäilevät mikroaallot ovat tuottaneet tarpeeksi voimaa niin, että ontelo on liikkunut tiettyyn suuntaan.

Alustavat testitulokset herättivät suurta innostusta. Toisaalta monet tutkijat ovat suhtautuneet siihen epäilevästi, koska fysiikan perussääntöihin kuuluu, että liikevoimaa ei voi syntyä tyhjästä. Fysiikan perussääntöjen luonteeseen kuuluu, että niitä ei yleensä rikota.

New Scientist kirjoittaa, että saksalaisen TU Dresdenin tutkijaryhmä on testanut elektromagnettista moottoria ja esitellyt testinsä tuloksia ranskalaisessa Space Propulsion -konferenssissa aiemmin toukokuussa.

Tutkijat rakensivat samanlaisen moottorin, jota Nasa on aiemmin testannut, ja laittoivat sen tyhjiökammioon. Kun moottorissa olevaan onteloon suunnattiin mikroaaltoja, moottori näytti synnyttävän työntövoimaa, joka mitattiin jousella.

Mutta kun moottori sijoitettiin niin, että mikroaallot eivät voisi mitenkään synnyttää työntövoimaa jousen suuntaan, moottorista mitattiin silti samanlainen työntövoima jousen avulla. Kun mirtoaaltojen tehoa vähennettin puolella, se ei myöskään vaikuttanut moottoriin.

Tutkijat päättelivät, että jokin muu voima vaikutti moottoriin niin, että se näytti tuottavan työntövoimaa. Todennäköinen selitys heidän mukaansa on, että työntövoimaa synnytti Maan magneettikentän reagoiminen mikroaaltovahvistimen sähköjohtojen kanssa.

Testi oli toteutettu niin, että suurin osa laitteista oli suojattu ulkopuolisilta voimakentiltä. Osa kaapeleista oli kuitenkin tutkijoiden mukaan suojaamattomia niin, että Maan magneettikenttä on voinut vaikuttaa niihin niin, että ne synnyttävät moottorin sisään työntövoimaa.

Kun tutkijat laskivat tätä vaikutusta, he päätyivät siihen, että se voisi synnyttää muutaman mikronewtonin suuruisen työntövoiman. Moottorin synnyttämän työntövoiman suuruudeksi mitattiin 4 mikronewtonia.

Jos moottori saa työntövoimansa magneettikentästä mikroaaltojen sijasta, siitä ei ole apua avaruudessa, missä Maan magneettikenttä ei vaikuta. Tutkijat kuitenkin sanovat, että aihe edellyttää lisätutkimuksia suuremmilla tehoilla ja erilaisilla moottorin muodoilla. Testeihin kuluu vielä ainakin vuosi.

”Tämä polttoaineeton työntövoima on useimpien mielestä korkeintaan spekulaatiota ja pahimmillaan vain pahimmanlaatuista hölynpölyä, johon ihmiset tuhlaavat aikaansa”, sanoo New Scientistissä Jim Woodward California State University.

”En kuitenkaan usko, että tämä ryhmä tuhlaa aikaansa. Jos todellinen vaikutus on olemassa, he löytävät sen.”