Kerroimme eilen Lontoon viemäreistä löytyneestä valtavasta rasvavuoresta. Rutiinitarkastuksessa löydetty rasvatukos on yksi isoimmista Lontoon viemäriverkostosta koskaan löydetyistä – se levittäytyy noin 250 metrin pituiselle alueelle ja painaa 130 tonnia.

Kovettuneen rasvan lisäksi tukos koostuu kosteuspyyhkeistä, vaipoista ja kondomeista, joita ihmiset ovat huuhtoneet viemäristä alas.

Lontoon museon kerrotaan nyt ottaneen yhteyttä viemäriverkoston ylläpidosta vastaavaan Thames Wateriin saadakseen historiallisesta vuoresta palasen museoon näytteillepantavaksi.

Museon kuraattori Alex Werner kertoo The Guardianille museon olleen kiinnostunut rasvavuorinäytteen saamisesta jo aiempien merkittävien tukosten aikaan.

”Rasvavuori kertoo paljon siitä, millaista moderni kaupunkielämä on. Se on osoitus Lontoon infrastruktuurin hajoamisesta uuden aikakauden alla. Lontoon viemäriverkosto on rakennettu 1800-luvulla, eikä sitä ole suunniteltu näin suurille ihmismassoille.”

”Viidenkymmenen vuoden kuluessa rasvavuorenpalanen voi olla historiallinen esine, joka muistuttaa meitä ongelmasta, jonka onnistuimme ratkaisemaan”, Werner jatkaa.

Aivan yksinkertainen prosessi rasvavuoren museoiminen ei ole. Museolla riittää pohdiskeltava muun muassa siinä, miten pahanhajuinen näyte varastoidaan ja asetetaan näytteille.

”Meillä on hieman tutkimustyötä tehtävänämme. Jos saamme näytteen museoomme, se olisi yksi epätavallisimmista esineistä kokoelmassamme.”

Rasvavuorta on alettu jo hajottaa, mutta painepesurein ja lapioin tehtävä työ kestänee viikkoja.