Varsinainen tiede rokotteen takana ei ole vallankumouksellista, mutta Valenta lähestyi aihetta tutkimustiiminsä kanssa uudelta kantilta.

Rokote on kehitetty taistelemaan rinovirusta vastaan. Se on yleisin flunssan aiheuttaja ja siitä tunnetaan yli sata virustyyppiä. Rinovirus on syyllisenä 30-50 prosenttiin ylempien hengitysteiden limakalvontulehduksista.

Valentan patentoiman rokotteen idea perustuu siihen, että vasta-aine ohjataan viruksen ulkopinnalle sen sijaan, että se pyrkisi perinteiseen tapaan taistelemaan virusta vastaan sisältäpäin. Idea perustuu vuonna 2012 Wienin keskussairaalassa tehtyyn tutkimukseen nuorten norovirusvasteesta.

Immuunisysteemin taipumus kiinnittyä viruksen selättämisen kannalta hyödyttömään paikkaan yhdistettynä rinoviruksen nopeaan mutatoitumiskykyyn on ollut esteenä tehokkaan rokotteen keksimiselle.

”Rinoviruksen monimuotoisuus on pienempi haaste viruksen selättämisessä kuin se, että vasta-aine saadaan ohjattua oikeaan paikkaan. Ensimmäinen kehittämämme proteiini oli jo melko tehokas viruksen etenemisen hidastamisessa. Uskomme olevamme oikeilla jäljillä ”, Valenta kertoi Independent-lehdelle.

Flunssan lisäksi rokotteella voi mahdollisesti hoitaa astmaoireita ja keuhkoahtaumatautia. Henkeään ei vielä kannata kuitenkaan flunssarokotteen suhteen pidättää, sillä sen tutkimus- ja kehitystyö on vasta alussa. Valentan mukaan hyväksytyn rokotteen valmistumista joutuu odottamaan vielä kuudesta kahdeksaan vuoteen.

Flunssarokotteen patenttihakemus jätettiin Euroopan Patenttivirastolle.