Lokakuun alussa hyväksytty ja kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu tekijänoikeuslaki nousi otsikoihin, kun kopioinnin rajoittamisesta huolestuneet nuoret alkoivat protestoida sitä vastaan. Myös monet kansanedustajat pitivät Lex Karpelaksi kutsuttua lakia vaikeaselkoisena ja tulkinnanvaraisena. Entä mistä uudessa tekijänoikeuslaissa oikein on kyse, ja mitä se lopulta muuttaa?

Tekijänoikeuden tarkoituksena on suojata luovan työn tuloksena syntynyttä teosta. Toisin sanoen tekijällä on lain nojalla oikeus määrätä teoksensa käytöstä ja sen taloudellisesta hyödyntämisestä.

Tekijän oikeus omaan työhönsä on kiistaton ja se tunnustetaan yleismaailmallisesti. Oikeuksiin sisältyy myös taloudellinen korvaus teoksen kaupallisesta käytöstä, mutta näiden korvauksien periaatteista ja suuruuksista säädetään maakohtaisesti. Suomea tekijänoikeuslain uusimiseen velvoitti EU:n neljän vuoden takainen direktiivi, jonka määräykset oli toteutettava jäsenmaiden kansallisissa laeissa.

Ihmisten vapaa-ajan lisääntyminen, kymmenet tv- ja radiokanavat, mp3-soittimet ja lukuisat muut viihde-elektroniikan laitteet ovat räjäyttäneet teosten kysynnän. On syntynyt monimutkaisia taloudellisia rakenteita, joiden välisiä tulovirtoja ohjaillaan osapuolten keskinäisillä sopimuksilla lain sallimissa puitteissa.

Sanalla sanoen: tekijänoikeuksista on tullut iso bisnes. Kaikki haluavat osansa alalla liikkuvista rahavirroista. Kun lisäksi tekniikan kehitys luo koko ajan uusia tapoja musiikin ja videon tuottamiseen, jakeluun ja tallentamiseen, pelikenttää säätelevän lain laatiminen on iso urakka.

Jotta asia olisi vielä vaikeampi, on otettava huomioon myös lainvastainen toiminta. Piraattituotteiden valmistus on maailmalla tuottoisaa liiketoimintaa. Asia liittyy läheisesti Suomeen, sillä itärajan takana on monia suuria piraattituotteita suoltavia tehtaita.

Yksityinen kopiointi ja suojaukset

Tekijänoikeuslaki kieltää teoksen kopioinnin ilman tekijän lupaa. Tätä periaatetta on kuitenkin lievennetty niin sanotulla yksityisen käytön periaatteella. Sen mukaan televisiossa esitetyn elokuvan saa nauhoittaa ja naapurilta lainatun cd-levyn kopioida omaan tai perheen käyttöön.

Uusi laki säilyttää tämän oikeuden ennallaan. Lakiin on kuitenkin tehty merkittävä uudistus, joka kieltää teknisen suojauksen ohittamisen.

Jos levy tai vastaava tallenne on suojattu kopiointia vastaan, tämän suojauksen saa purkaa vain katsomista ja kuuntelemista varten. Näin esimerkiksi dvd-levyjä saa katsella niiden aluekoodista riippumatta. Suojatusta tallenteesta ei kuitenkaan saa tehdä kopiota edes yksityiseen käyttöön.

Pykälän merkitys tämän päivän maailmassa on melko vähäinen, sillä uusista cd-levyistä vain osa on kopiosuojattu ja vanhoista tuskin yksikään. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että tulevaisuudessa uudet jakeluformaatit ovat suojattuja. Niinpä ensi vuonna markkinoille tulevia teräväpiirto-dvd-levyjä ei saa kopioida lainkaan, eikä liioin verkosta ostettua sähköistä musiikkia.

Varsinkin jälkimmäinen tulee olemaan iso asia, sillä musiikkitiedostojen osto verkosta kasvaa ripeästi. Levy-yhtiöiden tavoitteena on aika, jossa musiikki ja elokuvat myydään suoraan kuluttajien laitteisiin. Suojatekniikoilla voidaan estää kopiointi laitteesta toiseen, joten esimerkiksi koti-, auto- ja matkasoitin vaatisivat silloin kukin erikseen ostetun ja maksetun sisällön.

Jokainen tietää, että tiedostot eivät kestä yhtä hyvin kuin cd- tai dvd-levyt. Tiedostoja tulee poistaneeksi vahingossa, ja kiintolevyillä on taipumus hajota. Koska laki kieltää suojattujen tiedostojen varmuuskopioinnin, asiakas joutuu väistämättä ostamaan saman sisällön moneen kertaan. Sisältökauppa muuttuu bittien virraksi, joka tuo tasaisesti rahaa levy- ja elokuvayhtiöille ja sitä kautta tekijöille.

Levyjen ostamiseen tottuneelle sukupolvelle ajatus miltei kertakäyttöisestä musiikista ja elokuvista tuntuu vieraalta – melkeinpä vastenmieliseltä. Uusi, tiedostoihin tottunut sukupolvi saattaa sen hyvinkin omaksua, jos hinta on kohdallaan ja lataaminen netistä riittävän vaivatonta.

Yhtiöillä on muitakin tapoja painostaa kuluttajia uuteen jakelutapaan. Painostuksen voima nähtiin cd-levyjen tullessa, kun lp-levyjen myynti lopetettiin vähin äänin ja ennen pitkää musiikinystävän oli pakko ostaa cd-soitin.

Cd-levyn kohdalla siirtymistä toki helpotti se, että uusi järjestelmä oli selvästi vanhaa parempi. Mutta entäpä jos uusi järjestelmä ei enää tarjoakaan ostajalle riittävästi uusia houkuttelevia etuja vaan ainoastaan käyttöä hankaloittavia kopiosuojauksia?

Vertaisverkot kuriin

Nopeat laajakaistayhteydet ovat tuoneet koteihin kanavan, jota pitkin varsinkin nuoriso kopioi musiikkia ja elokuvia tekijänoikeuksista piittaamatta. Nettijakelu on niin helppoa ja yleistä, että nuoret eivät useinkaan tule edes ajatelleeksi tekevänsä jotain väärää.

Kopiointiin käytetään niin sanottuja vertaisverkkoja eli p2p-verkkoja. Niissä elokuva- ja musiikkitiedostot jaetaan pieniin paloihin, jotka siirtyvät tehokkaasti käyttäjältä toiselle. Mitä useampia tiedostoja jakaa muille, sitä enemmän tiedostoja saa myös muilta itselleen.

Sähköinen levitys on uskomattoman tehokasta. Yhdysvalloissa ensi-iltansa saanut elokuva saattaa olla maailmanlaajuisessa p2p-verkossa kaikkien saatavana jo seuraavana yönä.

Elokuvateatterissa salaa kuvatun videotiedoston laatu ei ole kaksinen, mutta melkein mikä tahansa cd- ja dvd-levy on ladattavissa verkosta täysin alkuperäisen veroisena. Netistä lataaminen on helpompaa ja etenkin halvempaa kuin kaupasta ostaminen.

On epäselvää, missä määrin p2p-verkot syövät levy- ja elokuvayhtiöiden tuloja. Levymyynti on kylläkin laskenut, mutta jokainen levyn netistä ladannut ei varmastikaan olisi ostanut sitä. Vaarallisinta on kuitenkin se, että ihmiset tottuvat lataamaan kaiken verkosta ilmaiseksi, eivätkä tunnista enää koko tekijänoikeuden käsitettä.

Uudessa laissa p2p-verkkoihin pyritään puuttumaan niin, että yksityinen kopiointi on sallittua vain laillisesta lähteestä. P2p-verkoista ei siis jatkossa saa imuroida levyjä ja elokuvia edes omaan käyttöön, mikäli tietää lähteen olevan laiton.

Omien tiedostojen antaminen muiden kopioitavaksi eli tiedostojen levittäminen p2p-verkoissa on aina ollut laitonta. Uusi laki tiukentaa tätäkin niin, että jos levittäminen on laajamittaista, se voidaan tulkita tekijänoikeusrikokseksi, vaikkei puuhassa liikukaan rahaa. Tämä antaa poliisille uusia oikeuksia muun muassa p2p-käyttäjän ip-osoitteen selvittämiseen.

Piraattilevyt ja hyvitysmaksu

Halvat cd- ja dvd-levyt ovat olleet suosittuja tuliaisia Virosta ja Venäjältä. Uusi laki tekee tästä lopun, sillä yhtäkään piraattilevyä ei saa tuoda maahan – ei edes omaan käyttöön.

Vuodesta 1984 lähtien Suomessa on kerätty niin sanottua kasettimaksua tyhjistä c- ja videokaseteista. Tekniikan kehittyessä maksua on laajennettu kattamaan muun muassa tietokoneiden cd-levyt ja mp3-musiikkisoittimet.

Uuden lain myötä maksun nimeksi tulee hyvitysmaksu. Opetusministeriö voi jatkossa ulottaa maksun myös muihin laitteisiin, joihin voidaan tallentaa kuvaa ja ääntä.

Tallentavat digiboksit tulivat lisämaksun piiriin jo keväällä. On hyvin todennäköistä, että hyvitysmaksu lisätään ennen pitkää myös tietokoneiden ja ehkä jopa matkapuhelimien hintoihin.

Jatkoa seuraa

Sisältöteollisuus ja tekniikka kehittyvät niin nopeasti, että vanhan direktiivin pohjalta uusittu laki on jo syntyessään osittain vanhentunut. Onkin varmaa, että sitä tullaan muuttamaan jo lähivuosina.

Tähän velvoittaa myös lain yhteydessä hyväksytty lausuma, jonka mukaan hallituksen on edistettävä kuluttajan mahdollisuuksia kotikopiointiin. Hallituksen on raportoitava vuoden päästä eduskunnan sivistysvaliokunnalle, miten tätä koskevat lain määräykset ovat vaikuttaneet, ja tarvittaessa muutettava lakia.

(Tiivistelmä Petteri Järvisen artikkelista TM 21/05, s. 48-50)