Kaupunkiverkkoja rakennetaan parhaillaan innokkaasti ympäri maailmaa. Avoimet ja ilmaiset langattomat nettiyhteydet kuuluvat asukkaiden ja vierailijoiden peruspalveluihin nykyisessä kaupunkiympäristössä. Suomessakin on herätty seuraamaan maailman menoa, mutta vakavasti vain muutamissa kaupungeissa, kuten Oulussa ja Lahdessa.

Kaupunki-wlanin kautta pääsee nettiin yleensä ilman salasanoja tai erillisiä liittymäsopimuksia. Jos wlan-verkko kuitenkin vaatii rekisteröitymisen, tarvittavat salasanat ja käyttäjätunnukset saa noutaa esimerkiksi lähialueen kahvilan tiskiltä. Ilmaiset wlan-yhteydet tarjoaa keskustassa liikkuvalle tavallisesti joku epäkaupallinen yhteisö, kuten kaupunki, mutta periaatteessa mikä tahansa taho voi perustaa langattoman kaupunkiverkon.

Hotelliketjut ovat tarjonneet omia liittymiään hotelliasukkaille maksua vastaan. Suuntaus on kuitenkin, että maksullisesta, suljetusta verkoista siirrytään avoimeen wlan-verkkoon.

Oulussa kaupunkiverkko panOULU (public access network) syntyi varsin voimakkaan yhteistyökuvion tuloksena. Jo vuonna 2003 Oulun kaupunki, yliopisto, ammattikorkeakoulu ja Oulun Puhelin kirjoittivat sopimuksen verkon teknisestä toteutuksesta ja tarjoamisesta. Tätä ennen kaikilla oli tahoillaan ollut käytössä omia ratkaisuja, esimerkiksi kouluilla omat langattomat verkkonsa.

PanOULU-verkko avattiin vuoden 2005 kesällä poistamalla pakollinen kirjautuminen, mikä olikin selvästi hyvä päätös. Verkon käyttö tuplaantui välittömästi. Tukiasemia oli jo tuolloin kaupunkialueella noin 300 kappaletta. Jatkossa panOULU tulee kattamaan kaikki kaupungin julkiset palvelualueet, kuten asukastuvat, nuorisotalot, kirjastot ja urheilukeskukset. Tällaisiin tiloihin rakennetaan kuuluvuus sisätiloihin ja rakennusten välittömään läheisyyteen myös ulkopeitto.

Erilaiset yhteistyö- ja tukimallit ovatkin herättäneet keskustelua muualla Suomessa. Julkisesti on puhuttu ”Oulun hengestä” – kyvystä tehdä yhteistyötä hyvin erilaisten toimijoiden välillä. Varsinkin helsinkiläiset ovat ahkerasti nettikeskusteluissa ja blogeissaan ihmetelleet, miksi moinen ei onnistu Helsingissä. Helpotusta paikalliseen verkottomuuteen tuonee Maxinetti, joka on suunnitellut rakentavansa 100 wlan-hot spotia pääkaupungin kohteisiin.

Helsingin verkottuminen hämmästyttää alkeellisuudellaan. Pelkästään yksityisten voimin pystytetty OpenEspa tarjoaa langattomuutta pienelle alueelle Helsingin keskustassa, ja myös Helsingin Kaupunki on avannut omia tukiasemia asukkaiden käyttöön. Silti pääkaupunkiseutu on jättänyt kehitystoiminnan pääasiassa yritysten ja talkooporukoiden varaan.

(Tiivistelmä Petra Pulkkisen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 14/06, s. 118-122)