RINTEIDEN UUSI VALTIAS

Kärjestä loivasti ylös taitettu tip-rocker-suksi on nousemassa rinteiden valtiaaksi. Tip-rockerilla selviää hyvin jäisillä rinteillä, sohjossa ja kohtuudella myös syvässä lumessa.

Kunnostettujen rinteiden ykköstä, niin sanottua racecarver-suksea, alkaa ikä jo painaa. Racecarverit ovat upeita suksia kovapohjaisilla ja jäisillä rinteillä, mutta iltapäivän sohjossa suksi tökkii ja nautinto laskee nollalukemiin. Yön yli satanut pehmeä puuterilumi vielä käy, mutta raskaampi kotimaan syvä lumihillo vie lopullisesti lasketteluhalut.

Uusi leveänpuoleinen rinnesuksi, jonka kärki on taitettu pitkältä matkalta loivasti ylös, on ensimmäinen suuri askel eteenpäin sitten carver-suksen tulon. Tässä tip- eli kärki-rockerissa on erinomaisen kääntyvyys myös leveämpivyötäröisenä. Kantinvaihto on käännöksissä nopea, ja isostakin suksesta tulee ketterä.

Tip-rockerilla on laajat käyttöominaisuudet, joten samalla suksiparilla saa laskunautintoa kaikissa olosuhteissa. Suksivuokraamoille tämä on hyvä asia, koska näin ne selviävät pienemmällä suksien pituusvalikoimalla.

Laskettelija oppii rockerin tavoille nopeasti. Pitkänpuoleinen järeä rinne-rockeri on toki vaativa ja nopea suurpujottelutyyppinen yleissuksi, joka vaatii tukevia siteitä ja laadukkaita laskettelukenkiä sekä vahvoja reisilihaksia. Lyhyemmät notkeat tip-rockerit sen sijaan ovat anteeksiantavia ja johdonmukaisia hitaasta vauhdista nauttiville.

Nopea ja ketterä

Nimi rocker tulee englannin sanasta rocking chair eli keinutuoli. Tällä kuvataan suksen pohjaa, joka poikkeaa jalkavasta eli niin sanotusta camber-suksesta. Negatiivinen jalkavuus voidaan toteuttaa sekä suksen kärjessä että kannassa. Suksen kärjessä on aina ”rokki”, mutta kun kärki on pitkältä matkata käännetty ylös, suksesta tulee tip-rocker.

Suksi voi myös olla koko pituudeltaan jalkavuudeltaan negatiivinen, kuten esimerkiksi muutama vuosi sitten TM:ssä esitelty K2 Hell Bent -offpiste-rocker.

Kantilleen ohjattu tip-rocker on käännöksessä lumeen painotettuna täysimittainen. Alkuvaiheessa lyhyt lumen kosketuspinta saa tämän tiimalasisuksen taipumaan uuteen käännökseen herkästi ja nopeasti. Näin voidaan käyttää leveämpää suksea, koska ketteryys ei kärsi kankeasta kantin vaihdosta.

Leveän laatusuksen edut tulevat esille huonokuntoisiss kuluneissa rinteissä, sohjossa sekä syvässä lumessa. Leveä suksi kärsii usein kovapintaisilla rinteillä, pitää huonosti ja on haluton taipumaan lyhytsäteiseen käännökseen. Jos leveä suksi tehdään liian lyhyeksi, se muuttuu levottomaksi ja arvaamattomaksi kovapintaisella rinteellä.

Tip-rocker vaatii rakenteelta paljon. Suksen taipumakäyrän tulee olla jämäkän progressiivinen, samoin kiertojäykkyyden. Tip-rocker voidaan huoletta valita 5-10 cm pidemmäksi kuin vastaava tavallinen suksi. Miehille sopiva suksenmitta on 175-185 cm ja naisille 5-10 cm tätä lyhyempi.

Lumelääkkeitä joka lähtöön

Hyvän tip-rockerin tekeminen ei ole helppoa. Monet valmistajat ovat turvautuneet omiin keksintöihinsä ja tietotaidon puuttuessa kikkailuun. Vuoden 2011 loppukevään lumilla pystyimme löytämään kaksi rinne-rocker-tyyppiä, jotka täyttävät uuden suksityypin vaatimukset.

Raskaan sarjan rinnesuksien leveämpään sarjaan (75-85 mm) kuuluvat rehelliset rinne-rockerit osoittautuivat mainioksi. Kevyemmät, lyhyemmät ja notkeat rinne-rockerit sopivat myös varsinkin aloittelijoille ja vuokraamojen ykkösvalinnaksi.

Alppihiihdon vauhtilajeissa tip-rockereita on kokeiltu suurpujottelu- ja super-g sarjassa. Loivalla radalla, jossa on paljon liukutaipaleita, suurpujottelu-rocker on osoittautunut nopeaksi. Jyrkällä jäällä rocker on hävinnyt reaktioissaan ja nopeudessaan vakiotyyppiselle täyscamber-kisasukselle.

Tip-rockerista puhutaan mullistavana uutuutena aivan kuten carving-suksesta aikoinaan.

Empien matkaan

Rockerien myynti on alkanut varovaisesti. Valmistajat esittelevät tip-rockereitaan, mutta harva uskaltaa vielä panostaa niihin. Myyjien koulutus on vielä kesken, eikä usko omiin tuotteisiinkaan ole aina kohdallaan. Ja sitä paitsi vanhaa varastoakin on vielä.

Rocker-ilmiö antaa myös pienille ja tuntemattomille suksivalmistajille mahdollisuuden saada rinnesuksimarkkinoilta omat osansa. Uusia merkkejä ovat muun muassa Moment, Black Daimond, Movement, Armada, Line, Liberty, Klint, DPS, Hart, High Society ja Storm.

Laadukas sandwich-suksi on pitkälti käsityötä, jossa volyymi ei aina ole avain taloudelliseen menestykseen.


MONENLAISIA RATKAISUJA:

ATOMIC Black Eye TI Rocker
ELAN
Amphibio WaveFlex 82 XTi Fusion
FISCHER
Motive 78 ja 76
HEAD
Peak 90
K2
Rictor Speedrocker ja Charger Allmountainrocker
SALOMON
BBR 8.9