SYKEMITTAREIDEN KYPSÄ KESKILUOKKA

Tämä on hyvä syksy sykemittarin ostajalle. Kaikki kolme suurta valmistajaa ovat tuoneet markkinoille uuden sukupolven mittarit, joista löytyvät käytännössä kaikki kuntoilijan tarvitsemat ominaisuudet.


  • Garmin Forerunner 610
  • Polar RCX5
  • Suunto Quest

Sykemittarin valintaprosessi ei uutuuksien myötä ole paljoakaan helpottunut – pikemminkin päinvastoin. Kun aiemmin joutui pohtimaan, mistä tärkeästä ominaisuudesta täytyi luopua, uusien mittareiden kanssa joutuu tuskailemaan runsauden pulan kanssa.

Hintansa puolesta kolmikko asettuu suunnilleen entiseen keskiluokkaan karvalakki- ja huippumallien väliin, mutta ominaisuudet kattavat nyt entistä laajemman käyttäjäkunnan tarpeet.

Mittareissa ei sinänsä ole mullistavia uutuuksia, mutta uutta on toimintojen älykkäämpi paketointi.

Entiseen verrattuna suurimman edistysaskeleen on ottanut amerikkalainen Garmin, Kesän alussa esitellyssä Forerunner 610 -mallissa on Garminille tyypillinen sisäänrakennettu gps, kattavat langattomat kytkentämahdollisuudet, kosketusnäyttö ja varsin näppärä käyttöjärjestelmä.

Treenin vaikutusta kehoon mittaava lukema on tähän asti löytynyt vain kotimaisista sykemittareista, mutta nyt amerikkalaiset ovat lisänneet sen jo muutenkin pitkään ominaisuuksien listaansa.

Polarin uutuus ei aluksi ehkä vaikuta yhtä kehittyneeltä, mutta keväällä markkinoille tulleen RCX5-mittarin pinnan alta löytyy tavallaan koko sykemittauksen historia.

Yhtiö on yhdistänyt melkein kaiken osaamisensa yhteen litteään kuoreen, joten tuloksena on tavattoman laaja ja syvä kokonaisuus. Kuusikymmentäsivuisesta ohjekirjasta löytyy uutta ihmeteltävää monen päivän opiskeluun, sillä RCX5 mittaa elimistön reaktioita useilla eri menetelmillä ja aikajänteillä.

Suunnon uunituore mittari Quest on puolestaan kehittynyt eri suuntaan. Se ei esimerkiksi näytä harjoituskuormituksen lukemaa treenin aikana numerona, vaan mittari pyrkii antamaan saman tiedon helppotajuisemmilla tavoilla. Varsinaisen numeron tosin näkee harjoituksen jälkeen mittariin tiiviisti sidotusta Movescount-nettiohjelmasta.

Suunto on halunnut selkeyttää mittarin käyttöä, jotta kynnys analyyttiseen sykemittaukseen madaltuisi, mutta samalla mittarin ja netin yhdistelmästä löytyy paljon kasvunvaraa.

Lähtökohtaisesti voi sanoa, että Garmin lyö pöytään monipuolisuutta, Polar syvyyttä ja Suunto helppokäyttöisyyttä. Kaikkiin mittareihin liittyy myös olennaisesti aiempaa hyödyllisempiä netti- ja tietokoneohjelmia.

Käytännön treenaamisen kannalta mittareista löytyy eroja, mutta vahvuudet ja heikkoudet menevät paljolti ristiin. Lajivalikoiman kannalta merkittäviä eroja on oikeastaan vain yksi: Polar toimii uidessa, muut eivät.

Gps-toiminnot ovat tietysti myös erilaisia, koska Garminilla vastaanotin on rakennettu mittarin sisään. Ero tasoittuu ostamalla Polariin ja Suuntoon erilliset gps-sensorit, mutta käsivarsinauhassa kannettavat sensorit eivät tietysti ole yhtä käteviä kuin Garminin valmis paketti.

Garminilla on lisäksi gps:n perustuva virtuaalinen lenkkikaveri, jonka voi ohjelmoida etenemään esimerkiksi edellisen lenkin tahtiin hidastuksineen ja loppukireineen. Suomalaisilla on vain tasavauhtiset virtuaalijänikset.

Eroja voi löytää lisäksi mittareiden käyttökokemuksista, mutta ne taas liittyvät laitteiden suunnittelufilosofiaan. Numeroista kiinnostuneille käyttäjille Polar ja Garmin tarjoavat neljän mittasuureen ruuduillaan enemmän tietoa kuin Suunto, mutta valmistajan mukaan tämä on tietoinen valinta, jolla pyritään selkeyttämään käyttöä.