Kolmannen asteen yhteys


Matti Vuorimaa, kuva

Viiden megapikselin tarkkuuteen yltävillä kamerakännyköillä saa jo varsin kohtuullista kuvajälkeä. Laatu alkaa riittää hyvin ainakin lomakameralle. Monipuolisimmilla malleilla on mahdollista lähettää langattomasti jopa videokuvaa suosittuihin internet-verkkopalveluihin. Kokonaisuus on uusi, ja siten myös sen luomat käyttömahdollisuudet vielä uusia.

  • LG KU990 Viewty
  • Nokia N95 8GB
  • Samsung SGH-G600
  • Sony Ericsson K850i Cyber-shot

Kaikki tämänkertaiseen vertailuun valitsemamme kamerapuhelet ovat viiden megapikselin kamerakennolla varustettuja malleja. Valmistajien satsauksesta kuvausominaisuuksiin kielii se, että useimmat niistä muistuttavat jo erehdyttävästi kameraa. Kuvausasentokin on sama.

Laitteissa on runsaasti myös ”oikeista” digikameroista tuttuja toimintoja. LG Viewtyssä on 5,1 megapikselin kameran lisäksi muun muassa kuvanvakain, ksenonsalama ja 120 kuvan sekuntinopeudella toimiva videotallennus. Puhelimella kuvatut videopätkät on mahdollista siirtää internetin YouTube-palveluun parilla näppäimen painalluksella.

Nokia N95 8GB pitää sekin sisällään kaikki kameraherkut, mitä ala tällä hetkellä tarjoaa. Nokiassa on automaattitarkennus, led-salama, moninkertainen digitaalizoom sekä kuvaamista helpottava kuvanvakain. Kameralla on mahdollista ottaa onnistuneesti myös lähikuvia sekä videokuvaa. Laitteen sisäiseen 8 gigatavun muistiin mahtuu kuvia tuhansia kappaleita ja videotakin niin pitkään kuin muistia riittää. Myös Nokiassa on suora yhteys julkisiin internet-verkkoalbumeihin.

Sony Ericsson K850i:ssäkin on oikea salama eikä siis pelkkä kuvausvalo, kuten vielä suurimmassa osassa kamerapuhelimista. Laitteessa on myös linssinsuojus, joka liukuu automaattisesti edestä pois samalla tavalla kuin tavallisissa digikameroissa. Laitteesta löytyy lisäksi sarjakuvaustoiminto, joka ottaa yhdeksän kuvaa nopeasti peräjälkeen, jonka jälkeen niistä voi valita parhaimman otoksen vaikkapa omalle blogisivustolle muiden arvosteltavaksi.

Samsung SGH-G600 ei sekään jää kuvausominaisuuksiltaan jälkeen muista puhelimista. Automaattitarkenteisella kameralla voi ottaa tavallisten kuvien lisäksi myös lähi- ja panoraamakuvia. Puhelimeen tallennettuja valokuvia on mahdollista esitellä isommallekin joukolle liittämällä se televisioon tv out -johdolla.

Samsungia lukuun ottamatta kaikki ovat 3g (umts) -malleja. Hyvissä olosuhteissa 3g-matkapuhelinverkon peittoalueella tieto liikkuu jo 384 kilobitin sekuntinopeudella. Kaupunkien keskustoihin pystytetyissä nopeissa hsdpa 3g-verkoissa musiikkia, kuvia ja videoleikkeitä on mahdollista siirtää jopa 3,6 megabitin nopeudella.

Nokia N95 sisältää joukon ainoana jopa nopean langattoman wlan-laajakaistaverkon yhteydet.

Kaikki tämän vertailun puhelimissa olevat kamerat ovat melko samantasoisia, eli yhtä hyviä tai huonoja, miten vaan.

Taas kerran voidaan todeta, että jos näillä kuvataan esimerkiksi lomakuvia hyvissä olosuhteissa ja otoksia katsellaan vain kymppikokoisista tulosteista tai pieneltä näytöltä, kuvat ovat ihan kelvollisia.

Samoin kameroilla saa kivannäköisiä kuvia hyvässä keinovalaistuksessa. Kun valo vähenee, kohina astuu armotta näkyviin ja tavallisessa huonevalossa otetut kuvat ovat jo enemmän tai vähemmän puuroisia. Tämä koskee kaikkia joukon kameroita. Puhelimessa mahdollisesti oleva heikkotehoinen salamakin toimii lähinnä kuvausvalona, mutta ei oikein riitä useiden metrien päästä kuvaamiseen.

Kameroiden suorituskyvyssä on vielä petraamista. Yksikään näistä kuvakännyköistä ei vielä pärjää varsinaiselle kameralle.
Lisäksi kehitystä tarvitaan vielä ergonomian parantamisessa. Myös kameroiden optiikassa soisi vielä tapahtuvan jotain parannusta.

Kamerakännykällä on kuitenkin puolensa. Aina mukana oleva laite mahdollistaa kuvaustilanteita, jotka muuten saattaisivat mennä sivu suun tai jäädä pelkkien muistikuvien varaan.