VÄSYMÄTTÖMÄT VIRRANTUOTTAJAT


Hannu Häyhä, kuva

Nykyään valistuneen kuluttajan ei tarvitse paristoja muistaa, jos kotona on pitkäikäisiä AA-akkuja ja niiden latauslaite.


KORJAUS AKKUPARISTOVERTAILUUN

Tekniikan Maailman 7-2011 lehdessä olleen AA-akkuparistovertailuun osallistuneiden Hama- ja Lenmar-akkujen ilmoitettu kapasiteetti oli 2 700 mAh eikä 2600 mAh ja 2500 mAh, kuten lehdessä kerroimme.

Tämä virheellinen lähtötieto ei vaikuttanut Haman tulokseen, mutta Lenmarin arvosanaa se muuttaa. Lenmar saa siis yleisarvosanaksi 8,8 (lehdessä 9,3) ja sijoittuu jaetulle neljännelle sijalle (lehdessä toisena). Tähtimäärä viisi tähteä ei kuitenkaan muutu.


 • Ansmann
 • Biltema
 • Duracell
 • Energizer
 • GP
 • Hama
 • Lenmar
 • Panasonic
 • Philips
 • Sony
 • Tronic
 • Varta

Akkuparistot ovat normaaleja paristoja huomattavasti kalliimpia, mutta hintaero kompensoituu sillä, että ne kestävät satoja latauskertoja. Ensimmäisellä kerralla kustannuksia lisää laturin hankinta, mutta sen jälkeen voi tyytyä ostamaan irtoakkuja, joita laturilla voi ladata. Akkujen kapasiteetti säilyy satoja latauskertoja, parhaimmillaan ne voidaan ladata jopa 500 kertaa.

Otimme vertailuumme mukaan akut, jotka ovat tyypiltään nikkelimetallihydridiakkuja, eli ne merkitään NiMH- lyhennyksellä. NiMH-akut ovat kapasiteetiltaan noin 40 prosenttia parempia kuin nikkelikadmiumakut, joita ennen käytettiin.

Kahden herättelylataamisen jälkeen akuille tehtiin vielä viisi lataus- /purkusykliä siten, että niin purkaminen kuin lataaminen tehtiin 1 A:n virralla. Tämän jälkeen oletimme akkujen olevan jo käyttökuntoisia ja suoritimme ensimmäisen kapasiteettimittauksen.

Kapasiteetti mitattiin kuormittamalla akkuja 0,5 A:n virralla niin kauan, kunnes akkujen jännite laski 1,0 volttiin. Kun kuormituksen aikana mitattiin virta, pystyttiin sen sekä käytetyn ajan perusteella laskemaan akkujen kapasiteetti.

Kapasiteettimittaukset arvosteltiin suhteutettuna valmistajan ilmoittamaan kapasiteettiin, joten arvostelussa huomioitiin, oliko akku kapasiteetiltaan 2 500, 2 600 vai 2 700 mAh. Arvosana tulee suoraan mitatun kapasiteetin suhteesta valmistajan ilmoittamaan kapasiteettiin.

Akut mitattiin 0,5 ampeerin purkuvirran lisäksi myös kaksinkertaisella eli 1 A:n virralla. Arvostelu on tehty kahdella eri virta-arvolla siksi, että eri käyttökohteet tarvitsevat virtaa eri määrän.

Näiden uusien akkujen kapasiteettimittauksen jälkeen akkuja vanhennettiin perättäisillä lataus- /purkusykleillä. Syklitys tehtiin 12-paikkaisella laitteistolla, jossa akkuja vuorotellen ladattiin ja purettiin lämpötilakontrolloidusti 1 ampeerin virralla. Näitä lataus-/purkusyklejä tehtiin peräkkäin, ja aina 50 syklin jälkeen akun kapasiteetti mitattiin 0,5 A:n virralla. Tämän kestotestin tarkoituksena oli selvittää, miten nopeasti akkujen ominaisuudet hiipuvat käytössä. Kestääkö akkupaketti pienoisrautatiessä kauemmin kuin sen käyttäjän innostus, vai joudutaanko akkuja uusimaan useinkin?

Arvostelussa ei 50, 100 ja 150 syklin jälkeen mitattuja kapasiteetteja verrattu valmistajan ilmoittamaan arvoon vaan siihen arvoon, joka saatiin uusilla akuilla. Näin kestotesti ottaa huomioon vain akkujen kunnon muutoksen, ja siksi arvosanat ovat erittäin hyvät. Mikäli akku ei missään mittauksessa anna sitä kapasiteettia, jonka valmistaja lupaa, näkyy se uuden akun kapasiteettimittausarvosanassa ja on itse asiassa puolet koko arvosanamuodostuksesta.

Vaikka NiMH-akut ovat huomattavasti NiCd-akkuja suorituskykyisempiä ja ympäristöystävällisempiä, niin käyttöikään ja itsepurkautumiseen ei ole tullut kovin suurta parannusta. Tavallisten NiMH-akkujen itsepurkautuminen on melko voimakasta, ja AA-tyypin akut voivat täyteen lataamisen jälkeen tyhjentyä muutamassa kuukaudessa. Mittasimme testissämme myös eri akkujen eroja itsepurkautumisen suhteen.

KUN neljän arvostelukohdan pisteet lasketaan yhteen, huomataan hyvissä akuissa on valinnanvaraa. Myös keskikasti oli laaja. Sen sijaan on oikeastaan selvää, että alle kolmen euron ei voi saada neljää kappaletta huippuluokan akkuparistoa.