TM Rakennusmaailmassa 2/04 totesimme, että päältä ajettavan ”traktorin” hankinnassa on usein paljon muutakin mielessä kuin pelkkä ruohonleikkuu. Kyseessä on monessa tapauksessa isompien tai vieläkin isompien poikien ”lelu”. Sen sijaan päältä ajettavat etuleikkurit hankitaan ennen kaikkea ruohonleikkureiksi, vaikka niillä kurvailu on vähintään yhtä suurta hupia kuin traktoreilla ajelu.

* Husqvarna Rider 13 C * Jonsered FR 2111 * Partner 11-85-R * Stiga Park Compact HST * Viking MF 460 3890

Päältä ajettavat ruohonleikkurit voidaan jakaa karkeasti etuleikkureihin, joiden terät ovat etupyörien edessä ja traktoreihin, joiden terät ovat alla pyörien välissä. Jos asiaa ajatellaan puhtaasti ruohonleikkuun kannalta, niin parempia ovat etuleikkurit, muun muassa sen takia, että etupyörät eivät paina ruohoa maahan ennen kuin terä ehtii katkaista sen.

Tarjolla on monta merkkiä ja mallia. Ostopäätöksessä auttaaksemme pyysimme viime kesäksi vertailuun kuusi laitetta, joiden leikkuuleveys on alle 100 cm. Mukaan saatiin Husqvarna, Jonsered, Partner, Stiga, ja Viking.

Pyysimme, että kaikki laitteet toimitetaan valmiiksi kasattuina ja säädettyinä. Tämän voi kyllä tehdä itsekin, mutta suosittelemme kaikille samaa menettelyä, jolloin jää yksi riidan aihe pois, jos laite ei toimikaan kuin pitäisi. Tästä huolimatta hyvät käyttö- ja ennen kaikkea huolto-ohjeet ovat tarpeen.

Toiminnan ja sen myötä yleisen käyttömukavuuden kannalta vertailun leikkurit voitiin heti jakaa kahteen ryhmään: Jonsered ja Partner, joissa on mekaaninen vaihteisto, sekä Husqvarna, Stiga ja Viking, joissa on hydrostaattinen vaihteisto. Hydrostaattinen vaihteisto toimii portaattomasti, joten nopeuden voi säätää tarkasti nollasta suurimpaan.

Kaikki käynnistyvät helposti ja ketterästi, ja melkein paikoillaan pyörähtävät leikkurit ovat helppoja ajaa. Suurin ero leikkureissa on leikkuupöydässä. Toinen ratkaiseva ero on leikkuupöytien, ennen kaikkea niiden reunojen tai laitojen muoto.

”MIKÄ noista sopisi isäukolle, joka ei enää oikein jaksa työntää leikkuria?” Oikeastaan mikä tahansa, mutta ennen sen hankintaa kannattaa miettiä muutamia asioita. Missä säilytät sitä talvella, sillä esimerkiksi autokatoksesta se vie ison tilan? Onko perheessä joku, joka osaa huoltaa laitteen ja korjata pikkuviat? Työnnettävän leikkurin voi nostaa pienenkin auton tavaratilaan ja viedä korjattavaksi, mutta ajoleikkurin siirto vaatii ainakin peräkärryn ja kaverin, joka auttaa leikkurin nostamisessa.

(Tiivistelmä Antti Purhosen artikkelista TM 11/06, s. 54-59)