KOKO ATERIA KERRALLA

Perinteisen työnjaon grilliaterian valmistuksessa voi unohtaa, kun hankkii grillin, jossa on mukana sivukeitin. Silloin ei grillaajan puolisonkaan tarvitse kesäkuumalla keitellä perunoita sisätiloissa, vaan kaikki voidaan tehdä ulkona. Salaattikin valmistuu siinä samalla.

  • BeefEater Discovery 3s
  • Cello Gourmet 3
  • Landmann Avalon 12786
  • Luzifer Aplite 3
  • Quben 8230
  • Weber E-320 Premium

Tällä kertaa grillivertailun lähtökohtana oli kolme poltinta ja sivukeitin. Hintarajoitusta emme laittaneet, joten saimme mukaan kuusi melko erilaista grilliä.

Useimmat yritykset halusivat – varmuuden vuoksi ilmeisesti – toimittaa grillinsä valmiiksi koottuina. Otimme tämän ilolla vastaan ja samalla vältyimme arvostelemasta kasausta ja käyttöönottoa.

Tämä on reilua, sillä mikä toiselle on vaikeaa, voi toiselle olla hyvinkin helppoa. Sen sijaan aloitimme arvostelun varustuksesta ja sen myötä käyttömukavuudesta.

Grillausominaisuuksia ryhdyttiin tutkimaan perinteiseen tapaan kanankoipia grillaamalla.

Sen jälkeen arvosteltiin grillien ritilä- ja parilatasojen lämmön jakautuminen, kun kaikki polttimot olivat täysteholla. Apuna tässä käytettiin vedellä täytettyjä alumiinifoliovuokia ja lenkkimakkaraa. Olennaisia eroja ei havaittu. Sen sijaan kokonaisen kanan kypsennyksessä syntyi eroja.

Sivukeittimien toimintaa testailtiin ohutpohjaisella kreppipannulla ja oikealla pyöreäpohjaisella wokilla. Pikkupakkasessa tehdyssä tehokkuuden mittauksessa eli veden kiehauttamisajassa ei ollut merkittäviä eroja, vaikka ilmoitetut tehot vaihtelivatkin melkoisesti.

Grillin puhdistus on tuskin kenestäkään koskaan kovin miellyttävää. Helpoimmin onnistuu Cellon ja Qubenin puhdistaminen ulos vedettävän valumisastian ansiosta. Tuskallisinta työ on Landmannin kohdalla, sillä rasvat ja nesteet eivät tipu suoraan valumisastiaan, vaan jäävät grillin sisuksiin.

Yhtään huonoa grilliä ei joukossa ollut. Oli vain kalliimpia ja halvempia.

Vaikka kaikki vertailun grillit ovat myynnissä tänä kesänä, ne eivät mitä todennäköisimmin ole ainoat markkinoilla olevat kolmella polttimolla ja sivukeittimellä varustetut kaasugrillit tällä hetkellä. Niinpä kannattaa katsella ja kysellä.