PUOLI TERAA TASKUUN


  • Buffalo MiniStation USB3.0 500GB
  • LaCie Rikiki USB 3.0 500GB
  • Samsung S2 Portable 3.0
  • Seagate FreeAgent GoFlex Ultra-Portable Drive USB3.0
  • WD My Passport Essential USB3.0

Usb3-liitäntä on kymmenen kertaa edeltäjäänsä vikkelämpi. Testasimme, miten vauhdikkaasti varmuuskopiot ja isot mediatiedostot siirtyvät pieniin usb3-matkakiintolevyihin.

 Tietokoneiden yleisin liitin oheislaitteille on usb 2.0. Sen nopeus ja ominaisuudet riittävät mainiosti esimerkiksi hiirelle, tulostimelle ja webbikameralle. Sen sijaan kiintolevyille vauhti on turhan hidas.
Usb 3.0 yllyttää bitit jopa kymmenen kertaa edeltäjäänsä kovempaan kyytiin. Monissa uusissa tietokoneissa on usb3, ja vanhoihin koneisiin sen saa usein lisäkortilla

Viidensadan gigatavun usb3-taskulevy maksaa noin 70-100 euroa. Usb2-mallin saa runsaat 10 euroa halvemmalla. Tuhannen gigatavun eli teratavun taskulevy puolestaan maksaa noin 40 euroa enemmän, eli biteistä saa tukkualennusta

Kiintolevyn hankinnassa ei kannata liikaa pihistellä. Kun muistitilaa on runsaasti, sille löytyy yleensä uusia käyttötarpeita. Reilunkin kokoinen levy täyttyy yllättävän nopeasti. Toisaalta tilaa ei kannata ostaa ylen määrin varastoon.

Nopeus ei tuota pettymystä. Isojen tiedostojen luku on usb3-liitännällä 3-4 kertaa vikkelämpää kuin usb2-liitännän kautta. Kirjoitus usb3-levyyn nopeutuu suunnilleen yhtä paljon.

Nopeushyödyn saamiseksi sekä tietokoneessa että usb-levyssä pitää olla usb3-liitäntä. Eli usb2-liittimeen kytketty usb3-levy ei ole nopeampi kuin hyvä usb2-levy. Tutkituilla tuotteilla kiintolevyt ovat pullonkauloja, ei usb3-liitäntä. Hyödyt jäävät kuitenkin pienemmiksi, jos tietokoneen oma kiintolevy on hidas.

Pieni 2,5 tuuman kiintolevy mahtuu vaikka paidan rintataskuun. Painossa ja koossa tosin on hieman eroja. Yksikään valmistaja ei kuitenkaan ole ratkaissut usb3-kaapelin kuljettamista tyylikkäästi.

Joidenkin sylimikrojen virranantokyky heikkenee akkukäytössä etenkin, kun akun varaus lähestyy loppuaan. Usb-levylle ei ehkä riitäkään tarpeeksi käyttövoimaa. Tietokoneen kytkeminen verkkovirtaan saattaa auttaa.

Vertailun usb-kiintolevyt toimivat onneksi moitteetta kaikissa testatuissa pöytä- ja sylimikroissa vailla virityksiä virransyöttöön.

Usb 3.0 -isäntä syöttää oheislaitteelle virtaa jopa 0,9 ampeeria ja usb 2.0 jopa 0,5 ampeeria. Joidenkin laitteiden virranantokyky on kuitenkin paljon alhaisempi. Pikkukannettavissa on usein vain yksi reilusti virtaa antava usb-liitin. Ei ole lainkaan hassumpi idea koekäyttää laitekokoonpano ennen ostopäätöstä.

Taskulevyyn saa varmuuskopiot vuorotellen vaikka kodin kaikista tietokoneista. Ei tarvitse pystyttää kotipalvelinta eikä näprätä lähiverkkoasetuksia.

Erinomainen yleisliitäntä usb 3.0 on nopea ja yhteensopiva vanhempien usb-versioiden kanssa. Kannattaa varmistaa, että uudessa tietokoneessa on vähintään yksi usb 3.0-liitin. Usb3-sovitin vanhaan tietokoneeseen maksaa noin 20-40 euroa.

Usb 3.0 syrjäyttää vähitellen usb 2.0:n ulkoisissa kiintolevyissä. Toistaiseksi usb2-levyt ovat jonkin verran halvempia. Kaikki vertailun usb3-kiintolevyt tallentavat usb3-liittimeen kytkettyinä isoja tiedostoja vähintään kolme kertaa nopeammin kuin useimmat usb2-levyt.