Muurahaiset keksivät maanviljelyn kolmisen miljoonaa vuotta ennen ihmisiä. Tutkijat havaitsivat, että Fidzi-saarilla elävä muurahainen (Philidris nagasau) kasvattaa hedelmiä puiden oksilla.

Muurahaiset toimivat järjestelmällisesti: ne istuttavat matarakasvien Squamellaria-suvun kasvien siemeniä puiden oksille ja lannoittavat niitä ulosteillaan. Kun hedelmät ovat kypsiä, muurahaiset syövät ne ja ottavat siemenet talteen uusia istutuksia varten.

Münchenin yliopiston tutkijaryhmä havaitsi, että kullakin muurahaisyhteisöllä oli kymmeniä kasvimaita, jotka oli sijoitettu vierekkäisten puiden oksille.

Kyseiset kasvit eivät pysty leviämään ja kasvamaan ilman muurahaisia, ja muurahaiset taas tarvitsevat niiden hedelmiä ravinnokseen. Lisäksi kasvit muodostavat onton rakenteen, joista muurahaiset saavat suojaa.

Muurahaisten on aiemmin havaittu viljelevän sieniä, mutta hedelmät ovat uusi tieto. Tutkijoiden mukaan toiminta on osoitus ”yhteisöälystä”, joka toimii verkostona hiukan aivojen tapaan. Aiheesta kirjoitti New Scientist 

Ihminen alkoi viljellä maata Lähi-idässä noin 10 000 vuotta sitten. Fidzi-saarten muurahaisten viljelypuuhat on ajoitettu noin kolmen miljoonan vuoden päähän, jolloin nykyihminen ei ollut vielä edes syntynyt.