Muurahaisporukassa kaveria ei jätetä. Paitsi jos toivoa toipumisesta ei ole.

Afrikkalaiset matabele-lajin muurahaiset (Megaponera analis) hoitavat vahingoittuneita lajitovereitaan tavalla, jota ei ole tutkijoiden mukaan tavattu ennen millään eläimillä.

Tutkijaryhmä saksalaisesta Würzburgin yliopistosta on saanut tutkimuksensa Proceedings of the Royal Society B -tiedejulkaisuun. Se julkaistiin lehdessä keskiviikkona.

Matabele-muuraisten ravintona on termiitit, jotka katkovat muurahaisten jalkoja terävillä leuoillaan. On tavallista, että muurahainen menettää yhden ja kaksi jalkaa ruoanhakumatkallaan. Kolmannes hyökkääjistä menettää reissussa raajansa. Näin kerrotaan Guardianin aiheesta tekemässä uutisessa.

Tutkijat havaitsivat, että matabele-muurahaiset eivät vain kanna vahingoittuneita lajitovereitaan takaisin pesään. Tämä on havaittu jo aiemmissa tutkimuksissa hyönteisten sosiaalisuudesta.

Matabele-muurahaisilla on kyky luokitella potilaita kiireellisyyden mukaan. Vahingoittunut muurahainen tekee luokittelun itse.

Jos muurahainen on menettänyt vain yhden tai kaksi jalkaansa, se asettautuu aloilleen autettavaksi. Se viestii avuntarpeestaan erittämällä feromonia. Tutkijat arvelevat myös, että hidastaminen auttaa terveempää lajitovereita havaitsemaan ne ennen palaamista takaisin pesälle.

Pahasti vaurioituneet lajitoverit puolestaan kieppuvat villisti eivätkä asetu autettaviksi.

Takaisin pesään päästyään matabelet puhdistavat haavoittuneita nuolemalla niitä useita minuutteja. Lisäksi ne mahdollisesti siirtävät samalla luonnollisia antibiootteja ehkäisemään infektioita.

Parannustaidot säästävät tutkijoiden mukaan jopa 80 prosenttia vanhingoittuneista muurahaisista. Tämä säästää yhdyskuntaa hävikiltä.

Matabele-muurahaiset ovat nimetty samannimisen 1800-luvulla muita murskanneen soturiheimon mukaan. Muurahaiset järjestäytyvät termiittijahtiin lähtiessään jopa 600 yksilön muodostelmaan.

Ne jättävät tiiviisti puolustetut termiittikeot rauhaan ja saalistavat termiittejä niiden maanalaisissa ruokailupaikoissa. Retkiä on päivässä kahdesta neljään.

Matabele-muurahainen kasvaa noin kahden senttimetrin mittaiseksi. Ne ovat levinneet laajalle Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Tutkijat tekivät havaintonsa tarkkailtuaan muurahaisten käyttäytymistä kolme vuotta Comoén kansallispuistossa Norsunluurannikolla. Luonnossa tapahtuneen havainnoinnin lisäksi tutkijat siirsivät kuusi yhdyskuntaa keinopesään laboratorioon. Siellä tehtiin havainnot pitkälle kehittyneestä hoivakäyttäytymisestä.