Euroopan eteläinen observatorio ESO julkisti keskiviikkona sykähdyttävän kauniin kuvan 5 500 valovuoden päässsä olevasta tähtiklusteri RCW 38:sta.

ESO:n julkistama kuva tarjoaa paljon aikaisempia valokuvia elävämän ja värikkäämmän kuvan tähtiklusterista, kiitos uuden teknologian.

Kuva on otettu ESO:n Very Large Telescopella olevalla HAWK-I-kameralla, jota ESO on testannut uuden GRAAL-optiikkajärjestelmän kanssa, ESO kertoo.

Kuvassa näkyvät ennennäkemättömän yksityiskohtaisesti RCW 38 sekä sitä ympäröivät kirkkaasti hehkuvat kaasupilvet. Myös tummemmat pölylonkerot näkyvät kuvassa selvästi.

HAWK-I pystyy kuvaamaan myös infrapuna-aallonpituuksia, minkä ansiosta se näkee erittäin tarkasti tällaisiin tähtiklustereihin.

RCW 38 sijaitsee Purjeen tähdistössä. Siellä on sadoittain nuoria ja massiivisia tähtiä. Tämä tähtien ja syntymässä olevien tähtien alue näkyy kuvassa keskellä. Viileämmät komisen pölyn virtaukset näkyvät tummempina punaisen ja orannin sävyinä.

ESO kertoo, että aiemmat alueelta otetut kuvat ovat hyvin erilaisia, koska ne on kuvattu vain optisilla aallonpituuksilla, ei infrapuna-aallonpituuksilla. Aiemmat kuvat (kuten alla oleva vuonna 2009 otettu kuva) vaikuttavat tyhjemmiltä, koska pöly ja kaasu tukkivat näkymää.

Infrapuna-aallonpituuksilla kuvaamisen avulla on mahdollista kuitenkin nähdä tämän pölyn läpi tähtiklusterin sydämeen.

HAWK-I-kamera hyödyntää GRAAL-opyiikkamoduulia, joka ampuu taivaalle neljä lasersädettä. Nämä puolestaan toimivat keinotekoisina viitetähtinä, joiden avulla kuvaan korjataan ilmakehän pyörteiden vaikutus. Näin saadaan aikaan tarkempi kuva.