Yhdysvaltain tiedustelujärjestöt uskovat Venäjän olevan Yhdysvaltain Kuuban ja Kiinan suurlähetystöihin kohdistuneiden ”akustisten iskujen” takana, kertoo NBC News.

Tiedustelupalvelujen ja Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajat totesivat viime viikolla kongressissa tulleensa lopputulokseen, että kyse on todella hyökkäyksistä.

”Ei ole mitään syytä uskoa, että kyse olisi mistään muusta kuin tarkoituksenmukaisesta toiminnasta”, nimeämätön viranomaislähde vahvistaa NBC Newsille.

Tiedustelupalvelujen FBI:n ja CIA:n signaalitiedustelulla haltuunsa saama todistusaineisto viittaa nyt Venäjän osallisuuteen hyökkäyksissä.

Syksyllä 2016 purkaantumaan alkaneen vyyhdin uskottiin jo ratkenneen, kun amerikkalaistutkijat raportoivat keväällä diplomaateille aivovaurioita aiheuttaneen korkeataajuisen sirityksen johtuneen heikosta insinöörityöstä asioiden internetin laitteiden kanssa.

Yhdysvallat epäilee, että hyökkäyksissä on käytetty ”hienostunutta sähkömagneettista asetta” sekä mahdollisesti muunlaiseen teknologiaan perustuvia apuvälineitä.

Maan tiedustelupalvelut ja puolustusvoimat ovat pyrkineet takaisinmallintamaan tällaista asetta jo yli vuoden ajan.

Kaikkiaan 26 Kuuban suurlähetystön työntekijää on saanut oletetuissa iskuissa aivotärähdykseen liitettyjä oireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä sekä kuulo- ja näköongelmia. Myös yhden Kiinan suurlähetystön työntekijän raportoitiin kesäkuussa joutuneen tällaisen iskun kohteeksi.

Mikäli Venäjän sekaantuminen iskuihin pystytään todistamaan, tarkoittaisi se Venäjän aggression länsimaita kohtaan nousseen uudelle tasolle. Samalla epäilyt Kuubaa kohtaan hälventyisivät, vaikka on mahdollista, että Kuuba on avustanut venäläisagentteja hyökkäyksissä, NBC News huomauttaa.

Hyökkääjien kansallisuudesta riippumatta Yhdysvallat pitää Kuubaa vastuussa sen osalta, ettei se pystynyt huolehtimaan diplomaattien turvallisuudesta omalla maaperällään.

Tutkinta tapauksien tiimoilta on kuitenkin edelleen kesken, eikä todistusaineisto vielä riitä virallisten syytösten esittämiseen, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja kertoo.

”Emme ole päässeet lopputulokseen siitä, kuka tai mikä on hyökkäyksien takana.”

Suurlähetystöihin kohdistuneet iskut ovat siis todellinen mysteeri. Kuubalaiset tai yhdysvaltalaiset – sen enempää kuin riippumattomat tutkimusryhmät – eivät ole löytäneet Havannan suurlähetystöstä merkkiäkään minkäänlaisesta aseesta.

Asiantuntijat ovat aikaisemmin ehdottaneet selitykseksi massahysterian ilmentymää, jota olisi Kuubassa elävien yhdysvaltalaisdiplomaattien melko sulkeutuneessa yhteisössä ruokkinut Yhdysvaltain poliittinen myllerrys.