Italian vanhin löydetty soitin on arvioitu 5 000 vuotta vanhaksi. Ylikasvanutta saksanpähkinänkuorta muistuttava, keraaminen ”kippo” löytyi vuonna 2006 arkeologisissa kaivauksissa Roomasta. Se oli esineistössä, jotka oli haudattu yhdessä aikuisen miehen ruumiin kanssa.

Kun esine löytyi, arkeologit eivät vielä osanneet määritellä, mikä käyttötarkoitus sillä oli ollut. Astian reunoissa on tasavälein porattuja reikiä. Yksi arvaus oli, että sitä olisi käytetty juuston valmistuksessa siivilänä.

Aiheesta kertoo The New York Times.

arkeologian tohtoriopiskelija Martina Nicole Cerri Sapienzan yliopistosta Roomasta alkoi perehtyä astiaan vuonna 2014. Hän halusi selvittää, onko se koriste-esine vai soitin.

Cerri rakennutti löydön mukaan kaksi soitinversiota: luutun ja lyyran. Materiaaleina olivat tarveaineet, joita oli käytössä 5 000 vuotta sitten.

Tutkimuksessa on selvinnyt, että esine on peräisin neoliittisen kauden Gaudo-kultturista Etelä-Italiasta. Läheltä Napolia on löytynyt kaksi vastaavaa esinettä, jotka on tunnistettu soittimiksi.

The New York Timesin sivuilta voi kuunnella, miltä muinaisten roomalaisten aikaiset soittimet ehkä ovat kuulostaneet. Nuotteja sen aikaisesta musiikista ei ole säilynyt, joten musiikin sisällöstä ei voi päätellä mitään.