Jos katsot tarkasti alla olevaa Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja merentutkimusorganisaation (NOAA) ottamaa infrapuna-satelliittikuvaa, näetkö siinä mitään kummallista?

USA Today -sivusto nimittäin näkee hurrikaani-Michaelista otetussa kuvassa – minkäs muunkaan kuin – pääkallon.

Ja kyllä vain! Pienellä niskaverryttelyllä pääkallo hahmottui myös toimituksemme jäsenille… Mutta me tiesimmekin, mitä etsiä.

Amerikkalaislehden esille nostamassa kuvassa on kyse kognitiivisesta harhasta, joka tunnetaan pareidoliana.

Siinä aivomme tulkitsevat summittaisia aistihavaintoja ja ottavat vapauden täyttää ”tyhjiä aukkoja” tutuilla asioilla antaen visuaaliselle tai auditiiviselle ärsykkeelle konkreettisen merkityksen.

Ihmisaivot ovat kehittyneet erityisen hyviksi tunnistamaan kasvoja, ja myös pareidolia ilmenee usein kummallisissa paikoissa tavattavina kasvoina. Klassisia esimerkkejä tästä on Jeesuksen ilmestyminen paahtoleipään tai kasvot Marsin pinnalla:

Nasan Viking-ohjelmassa otettua kuvaa Marsin pinnalta pidettiin tietyissä piireissä vuosikymmeniä todisteena muinaisesta Marsissa asuneesta sivilisaatiosta.

Vasta 2000-luvulla Nasan uudempien avaruusaluksien kuvat tekivät spekulaatiot tyhjiksi. Alla Mars Reconnaissance Orbiterin kuva ”kasvoista” vuodelta 2006:

Pääkallot ovat ihmiskasvoille luontaista jatkumoa. Tekniikan Maailmakin on kertonut ”pääkallonmuotoisesta asteroidista”, joka muistuttaa todellisuudessa pääkalloa suunnilleen yhtä paljon kuin Usa Todayn esiin nostama hurrikaanikallo.

Toivotaan vain, että Yhdysvaltain itärannikkoa lähestyvä Michael-hurrikaani on ”synkästä ennusmerkistä” huolimatta yhtä vaaraton kuin pääkalloasteroidi.