Voisiko asioiden internet saada virtansa tulevaisuudessa ympäristön energiasta? Yhdysvaltain kemian seuran (ACS) uusimmassa Chemical & Engineering News -julkaisussa vaihtoehdolle väläytetään kirkkaan vihreää valoa, muutamien muuttujien säestämänä tosin.

Jokaisen kotitalouden esineiden internet lavenee yhä monilukuisemmaksi tulevina vuosina. Mikä tahansa arkinen kodinkone, jonka et ikinä uskoisi pystyvän yhdistymään langattomaan wlan-reitittimeesi, onkin yllättäen täysin kykeneväinen siihen. Valtaosa käyttämästäsi viihde-elektroniikasta, terveyslaitteistosta ja kodin turvajärjestelmistä on jatkuvassa yhteydessä pilvipohjaisiin palveluihin ollessaan toiminnassa.

Kymmeniäkin laitteita käsittävä asioiden internet toimii kokonaisvaltaisesti verkkovirralla ja pattereilla. Se ei kuitenkaan ole aina käytännöllisin ratkaisu.

Kysymys kuulukin: mistä ihmeestä saa virtansa laite, joka on sisustettava tai asetettava sen verran hankalaan paikkaan, että patteritilansa kanssa se ei sinne mahdu ja lähin pistoke on sen ulottumattomissa? Ja vaikka juuri ja juuri mahtuisikin, on patteritkin vaihdettava silloin tällöin. Erikseen ladattava akkukin voi olla tässä tapauksessa ongelmallinen virtamuoto.

Ratkaisu on yksinkertainen: laite voisi saada virtansa sitä ympäröivistä energialähteistä, eli valosta, lämmöstä ja liikkeestä.

Verkkoyhteyksiin linkittäytyvien laitteiden valmistajat ovatkin nyt vähitellen siirtymässä mukautuvampiin virtaratkaisuihin. Laitteen välittömästä läheisyydestä keräytyvän sähkövarauksen varastointiin tarvitaan superkondensaattori. Tekniikan Maailma uutisoi suomalaiskehitteisestä, painettavasta energianvarastointikomponentista, joka on eräänlainen akun ja tavallisen kondensaattorin välimuoto.

Patterit ja virtajohdot eivät kuitenkaan ole menossa vielä minnekään. Ympäröivä energia ei aina ole tarpeeksi läsnä, joten laite ei voi täysin nojautua sen tarjoamaan sähkövirtaan.

Toistaiseksi ainut mahdollinen käyttösovellus ympäröivälle energialle on se, että se toimii käsi kädessä patterien sekä verkkovirran kanssa, hybridiratkaisun tavoin.