Kovakattoisen avoauton katto on yleensä maalattua alumiinia, eikä se hoidon kannalta se ei eroa muusta maalipinnasta.

Kangaskattoa pitää huoltaa enemmän. Mitä enemmän sitä jaksaa käytön aikana hoitaa, sen pitkäikäisempi, siistimpi ja helppohoitoisempi se on.

Huolimattomuuden seurauksena ensimmäisenä ilmenee kosmeettisia ongelmia kuten pinttyneitä läikkiä esimerkiksi lintujen jätöksistä ja haalistumista. Pidemmän päälle pinta haurastuu UV-säteilyn vaikutuksesta, rikkoutuu ja vuotaa. Tunkkaisessa säilytyspaikassa katon homehtuminenkin on yleistä.

Pehmeitä kattojakin on useamman mallisia. Kannattaakin selvittää, mitä materiaalia se on ennen kuin pinnoittaa millään. Meguiar’sin esimerkkiaineemme on tarkoitettu kangas-, mohair-, ja vinyylikatoille.

Pinnoitus on kankaan kyllästämistä hylkivällä aineella. Sen vuoksi pinnoitusta ei kannata tehdä heti pesun jälkeen, vaan kankaan on annettava ensin kuivua täysin.

Vinyylikatto ei ime itseensä nestettä ja tällöin kyseessä on tosiaan pinnoitus. Likaisen pinnan pinnoittaminen on turhaa, koska lika estää aineen pääsyn kangaskuituun tai pinnoitettavaan pintaan.

Pesu on tehtävä huolellisesti ja siihenkin on omat aineensa. Harjaamisen kanssa on oltava varovainen, ettei kangas repeäisi. Painepesurillakin voi saada pinnan repeämään, jos suihkuttaa liian läheltä. Kun katto on puhdas, sen annetaan kuivua.

Kangaskaton puhdistus- ja pinnoitusaineita löytyy usealta valmistajalta. Kuvassa Auto Glymin pakkaus. Hinta Motonetissä 38,50 euroa.

Rätillä kuivaaminen voi aiheuttaa kangaskaton nukkautumisen ja sen vuoksi on parempi, jos kuivuminen tapahtuu haihtumalla. Mikäli haluaa tehdä todella huolellista työtä, voi katon vielä kuivumisen jälkeen hellävaraisesti imuroida.

Kyllästysaineita on paljon ja idea on sama kuin kangassohvan tapauksessa. Aine imeytyy kankaan kuituihin ja kyllästää ne, eikä näin myöhemmin päälle tullut aine voi imeytyä lisää. Hiljalleen kyllästysainetta poistuu kangaskuidusta ja vaikkapa vettä imeytyy sitä enemmän mitä vähemmän ainetta on jäljellä.

Pinnoitusaineet eivät siis ole ikuisia, ja uusiminen riippuu käytöstä. Toki myös aineen ominaisuudet vaikuttavat kestoon. Ainakin seuraavat valmistajat tekevät kyllästysaineita: Autoglym, Nanolex, Auto finesse, Dodo Juice ja Wolf´s chemicals. Hinnat vaihtelevat noin muutamasta kympistä sataseen. Riittoisuus on yleensä yhden katon verran.

Itse pinnoittaminen on erittäin helppoa: ainetta levitetään kankaaseen mahdollisimman paljon ja tasaisesti. Kyllästys kannattaa tehdä kerroksittain eli antaa aineen imeytyä ja sen jälkeen suihkuttaa uuden kerroksen. Levittäminen on suositeltavaa tehdä ristikkäisin vedoin: auton suuntaisesti ja poikittain.

Vinyylikaton kohdalla kyse on ennen kaikkea uv-säteilyn vähentämisestä ja elastisuuden säilyttämisestä sekä toki ulkonäöstä. Tärkein osa pinnoittamista tai kyllästämistä on aineen perusteellinen kuivuminen mieluiten lämpimässä tallissa.