Kiinan valtion virallinen uutistoimisto Xinhua News Agency on esitellyt maailman ensimmäisen tekoälyuutisankkurin World Internet Conference -tapahtumassa Wuzhenin kaupungissa Kiinan itärannikolla.

Englantia puhuvasta tekoälytoimittajasta kertoi The Verge -sivusto.

Videopätkällä esitelty puhesyntetisaattorin äänellä puhuva uutisankkuri on rakennettu oikean videomateriaalin pohjalta, missä esiintyy ihmisuutisankkuri.

Keinotekoisen uutistenlukijan valmistukseen käytetty teknologia ei ole toistaiseksi julkista tietoa, mutta ainakin tuote on yhtenäinen tuoreimman koneoppimiseen liittyvän kehityksen kanssa.

The Vergen haastattelemien tekoälyasiantuntijoiden mukaan alustana käytetyssä alkuperäisessä videomateriaalissa esiintyvän ihmisankkurin suun ja muiden kasvojen osien liikkeitä on osittain animoitu uuteen uskoon.

Yhdistämällä animoinnin ja puhesynteesin Xinhua voi ohjelmoida digitaalisia uutistenlukijoita lähetyksiään varten paljon nopeammalla tahdilla kuin perinteisen CGI (Computer-generated imagery) -grafiikkaohjelmiston tarjoamia työkaluja käytettäessä.

Maan kommunistisesta hallinnosta riippuvien kiinalaismedioiden mukaan englannin- ja mandariinikiinankieliset tekoälyuutisankkurit ovat Xinhuan ja kiinalaisen hakukoneyhtiö Sogoun yhteistyön hedelmä.

Xinhuan mukaan ankkureilla on ”loputtomasti käyttömahdollisuuksia”. Uutistoimiston mukaan tekoälyluomuksia voidaan käyttää televisioon, verkkoon ja mobiilialustoille suuntautuvien uutisraporttien tehtailuun minimikustannuksin.

Yksi uutisankkuri voi työskennellä vuorokauden ympäri Xinhuan verkkosivun ja somekanavien parissa. Näin uutistuotannon menot saadaan hilattua alas ja tuotannon tehokkuus kasvaa.

Uutislähetyksen laadusta puhuttaessa kiinalaisteknologialla on rajansa.

Videodemossa ja ensimmäisessä ”uutislähetyksessä” nähdyt englanninkieliset esitykset olivat heikkoja. Miesankkurin ilmeiden ja esimerkiksi suun liikkeiden animointi on kehnon näköistä. Toimittajan puheäänestä tulee mieleen muutamakin 2000-luvun alkupuoliskon tekstistä puheeksi -synteesiä hyödyntänyt ihmispuhetta robottiäänellä mallintanut tietokoneohjelma.

Futuristiset koneoppimisratkaisut ja niihin nojaava tutkimustyö edistyvät kuitenkin hurjaa vauhtia. Ei ole siis hankalaa maalata mieleensä kuvaa tulevaisuudesta, missä tekoälyankkurit eivät eroa enää ihmiskollegoistaan millään tavalla.

Huolta aiheeseen lisää se, että kyseistä teknologiaa kehitetään juuri Kiinassa.

Maassa, missä hallintoelimet harjoittavat lehdistösensuuria päivittäin, on keinotekoisten television uutisankkureiden luominen propagandatarkoituksessa hyvin kyseenalainen kehityssuunta jo valmiiksi  huonossa tilanteessa.

Laajalle levinneiden tekoälyuutisankkureiden luotsaamien uutislähetysten vaikutuksia yhteiskuntaan on vaikea arvioida etukäteen.

Ottamalla Kiinan tiedotusvälineilmapiirin huomioon, ei muutos tuskin olisi kovin suuri: jos esimerkiksi Xinhua haluaa toimittajan lukevan vääristeltyjä uutisia totuutena suorassa lähetyksessä miljoonille ihmisille ilman, että toimittaja kyseenalaistaa lukemaansa, ei uutistoimisto tarvi siihen tekoälyä.

Katso alta esittelyvideo ja ”debyyttilähetys”!