Uusin tutkimus ja tekniikka ovat tuoneet lisävalaistusta siihen, miten muuttolinnut selviytyvät vaativista suunnistus- ja lentourakoistaan. Linnuilla on tekniikkaa myös omasta takaa: ne aistivat magneettikenttiä.

Linnut käyttävät suunnistukseen joustavasti erilaisia ja toisiaan täydentäviä aistijärjestelmiä. Muuttajat löytävät yleensä määränpäähänsä, vaikka ne siirrettäisiin pois tutulta muuttoreitiltään

Erittäin tarkka näkö on lintujen yksi valtti suunnistuksessa. Ne seuraavat paikallisesti reittinsä mukaisia rannikkolinjoja, jokia ja muita vesistöjä.

Linnut pystyvät havaitsemaan maapallon magneettikentän voimaviivojen suunnan. Linnut hyödyntävät lentoreittinsä meriosuuksilla magneettiaistiaan, ja maan lähestyessä näkö-, kuulo- ja hajuaistin osuus suunnistuksessa kasvaa.

Päivämuuttajat ottavat päivällä suuntaa auringosta ja yömuuttajat tähtikuvioista.

”Linnuilla on tarkka käsitys ajasta. Ne hahmottavat myös, missä ja millä korkeudella auringon pitää sijaita eri aikoina ja eri paikoissa”, lintufysiologi, professori Esa Hohtola kertoo.

Hajuja ja magnetismia

Monilla lintulajeilla on hyvin tarkka hajuaisti. Esimerkiksi amerikkalaiset kondorikotkat löytävät raadot hajun peruste…

Tilaa ja lue tämä artikkeli

sekä vaikka kaikki TM:t vuodesta 1953 alkaen.

Tilaa Kirjaudu