Hiiret ovat olleet ihmisten riesana vuosisatojen ja vuosituhansien ajan. Siksi ihmisten on täytynyt keksiä niiden pään menoksi monenlaisia ansoja.

Nykyisin yleisimpiä hiirenloukkuja ovat jousiviritteiset hiirenloukut. Historiasta löytyy kuitenkin monia mielikuvituksellisia ja jopa diabolisia viritelmiä.

Vuonna 1590 Leonard Mascall -niminen keksijä on julkaissut ideoita useiksi jopa julmiksi hiirenloukuiksi. Yksi niistä on hiirenloukku, joka pystyy nappaamaan useita hiiriä yön aikana – ja joka myös todistaa, että hiiret eivät ole erityisen välkkyjä eläimiä.

Hiirenloukun idea on yksinkertainen. Aukon sisään viritetään jousen päähän rautalanka. Kun hiiri työntää päänsä aukkoon sisään, herkkupalan edessä on lanka, jonka hiiren pitää katkaista päästäkseen käsiksi herkkupalaan.

Mutta kun hiiri katkaisee langan, pyydys laukeaa ja katkaisee hiiren niskan giljotiinin tavoin. Vuonna 1992 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tämän tyylisiä ansoja on käytetty Intiassa Induslaaksossa ennen ajanlaskun alkua.

Alla olevalla videopätkällä sakset saavat esittää hiirtä.

Kuten alla olevasta ideaa tarkemmin esittelevästä videosta ilmenee, hiiriä ei näytä vaivaavan ansassa se, että viereisiin aukkoihin on jo jäänyt ansaan muita hiiriä.

Nykytyylinen hiirenloukku on muuten patentoitu Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa vasta 1879.

Muista myös katsoa suurnopeuskameralla kuvattu video hiirenloukusta katkomassa nakkeja.