Arizonan osavaltiossa äänestettiin kannabiksen laillistamisesta viime syksynä. Äänestys oli tiukka, mutta lopulta laillistamista vastustavat äänestivät aloitteen kumoon. Arizonans for Responsible Drug Policy oli laillistamisen vastustajien näkyvin puolestapuhuja,  ja sen kampanjaa rahoittivat monet rikkaat tukijat.

Niiden joukossa lääkeyhtiö Insys Therapeutics, joka tuki laillistamisen vastustajien kampanjaa puolella miljoonalla dollarilla.

Viime viikolla Insys Therapeutics ilmoitti Yhdysvaltain huumausaineviranomaisen DEA:n hyväksyneen sen valmistaman Syndros-nimisen, synteettistä THC:tä sisältävän oraaliliuoksen. THC on kannabiksen pääasiallinen psykoaktiivinen yhdiste.

DEA sijoitti Syndrosin huumausainekategoriaan kaksi. Luokan 2. huumausaineilla on huumepoliisin mukaan joitain lääkinnällisiä ominaisuuksia, mutta korkea riski väärinkäytölle. Tällaisten huumausaineiden tutkimus on huomattavasti luokan 1. huumeita vapaampaa.

Tämä herätti kannabiksen puolestapuhujien huomion, sillä luonnollisesti tuotettu marihuana on sijoitettu huumausaineiden luokkaan yksi. Luokan 1. huumausaineilla ei ole Yhdysvaltain viranomaisten virallisen kannan mukaan lääkinnällisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi niiden tutkimus on erittäin rajoitettua.

”Kun kannabista tuotetaan sen luonnollisessa muodossa, marihuana on laiton ja äärimmäisen addiktoiva vaarallinen huume. Mutta kun lääkeyhtiö valmistaa synteettistä kannabista, huumeviranomaiset suhtautuvat siihen avoimemmin”, Attn.com kirjoittaa korostaen huumeviranomaisten hurskastelua.

DEA:n mukaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA on todennut, että Syndrosilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Se hoitaa tehokkaasti pahoinvointia kemoterapiapotilailla ja auttaa parantamaan AIDS-potilaiden ruokahalua. Syndros toimii siis täsmälleen luonnollisen kannabiksen tavoin. Samanlaisia lääkinnällisiä ominaisuuksia on huomattu luonnollisen kannabiksen kohdalla useissa tutkimuksissa. Julkaisussa todetaan myös, että Syndros on helposti jalostettavissa väärinkäytettävään muotoon.

DEA:n tiedottajan Attn-sivustolle antaman lausunnon mukaan Syndrosin höllempi lääkeluokitus johtuu nimenomaan tästä elintarvike- ja lääkeviranomaisen lausunnosta.

DEA työntää siis vastuuta elintarvike- ja lääkeviranomaisen harteille. Todellisuudessa FDA on ohjeistanut DEA:ta jo vuosi sitten laskemaan luonnollisen kannabiksen huumausaineluokitusta sen tutkimisen helpottamiseksi.

”On selvästi absurdia, että huumeviranomainen hyväksyy suurten lääkeyritysten synteettisen kannabiksen mutta pitää luontoäidin tuotetta samaan aikaan tiukimmassa luokituksessa”, Marijuana Majority -sivuston perustaja Tom Angell toteaa.