Takavuosien suosikkisarja Ihmemies MacGyver (1985–1992) esitteli meille maailman, jossa mikä tahansa ongelma jumittavasta lukosta ydintuhoon saatiin korjattua pelkästään purukumilla ja klemmarilla.

Näyttelijä Richard Dean Andersonin esittämän Angus MacGyver -nimisen hahmon takataskussa oli kikkavitonen jok’ikiseen kiperään tilanteeseen, joihin hän usein joutuikin työskennellessään kuvitteellisen Phoenix-säätiön hämärähommissa pelastamassa maailmaa milloin miltäkin.

Televisiossa kaikki kikat toimivat aina ja yleensä kerrasta, eivätkä sarjan nuoret katsojat välttämättä kyseenalaistaneet erikoisia purkkavirityksiä.

Nyt hieman varttuneempana monet temput ovat sen sijaan alkaneet näyttää epäilyttävän korneilta. Sen kunniaksi olemmekin koonneet alle listan Ihmemiehen tempuista, jotka eivät varmasti toimisi tosielämässä – tai niin ainakin vahvasti epäilemme.


1) Ihmemies ja sydänkohtauspotilas

Ihmemies improvisoi pulssin palauttamiseen tarkoitetun sydäniskurin eli defibrillaattorin kynttilänjaloista, kumimatosta ja sähköjohdosta (1. tuotantokausi, jakso 15).

Kun illallisjuhlissa vieruskaveri saa sydänkohtauksen, on aika leikata irti hieman mikrofonijohtoa, napata käsiin pari kynttilänjalkaa ja lisäksi vielä eristää kynttilänjalat kumimatolla.

Ainoa vaan, että missähän maailmankaikkeudessa tällä menetelmällä saataisiin sydän taas lyömään? Ensinnäkin kapistuksen rakentaminen kestää tolkuttoman kauan (potilas ehtii jo kylmetä). Ja laitteella saa välitettyä ihmisen rintaan vain 230 (tai Amerikassa 110) volttia vaihtovirtaa. Defissä käytetään yleensä yli 1000:ta volttia tasavirtaa. Potilas saattaisi siis kuolla tähän ”hoitoon”, ellei sydämenpysähdys itsessään olisi tappava.


2) Kananmunanvalkuainen syylariin

Kun auton jäähdytin vuotaa, sen sisään voi kaataa kananmunanvalkuaisen, joka tiivistää jäähdyttimen ja tukkii vuodon (2. tuotantokausi, jakso 19).

Auton moottorissa jäähdytysjärjestelmän tiiviys on ensiarvoisen tärkeää. Jos jäähdyttimeen eli ”syylariin” tulee reikä, pääsee järjestelmän paine karkaamaan ja pian myös jäähdytysneste alkaa valua reiästä ulos.

Jotta matka voi jatkua, on vuoto tukittava. Ihmemies tekee sen kaatamalla kananmunan valkuaisen jäähdyttäjän täyttöreiästä kennon sisään.

Tämä sai jo ohjelman esitysaikana monet huutamaan kotisohvilla (”kuka hitto rikkoo kananmunan auton moottorin sisään?”). Ideassa on kuitenkin melkein toimiva ajatus taustalla: monet jäähdyttimen korjaamiseen tarkoitetut aineet kaadetaan kennoston sisään, missä aine kovettuu ja tiivistää kennon vuodot.

Tässä Ihmemies-versiossa on kuitenkin pari ongelmaa: Vaikka valkuainen tunnetusti kiinteytyy noin 65 asteen lämpötilassa (ja kuuman moottorin lämpö siis riittää tähän), mikä takaa, että valkuainen kulkeutuu ennen jähmettymistään juuri vuodon kohdalle?

Ja vaikka kokkeli osuisikin oikeaan kohtaan, miten ihmeessä pehmeä elintarvike kestäisi järjestelmän painetta? Ovatko sarjan tekijät koskaan nähneet keitettyä kananmunaa?


3) Läpi lukkojenkin Ihmemies tulla voi…

Ihmemies jää ison kylmiöön jumiin, kun ovi lukitaan ulkopuolelta. Hän sulattaa jäätä hehkulampulla, ohjaa veden lukkoon ja odottaa, että jäätyvä vesi laajenee ja avaa lukon
(1. tuotantokausi, jakso 7).

Jaahas. Tämä saattaa kuulostaa ihan pätevältä kikalta, jos satut asumaan jossakin etelässä etkä ole ollut kovin paljon tekemisissä jään kanssa. Vesihän on tiiviimmillään +4-asteisena, ja jäähtyessään ja jäätyessään se laajenee, kuten koulussa on opetettu.

Ainoa vaan, että jo ihan näppituntumalla tarvittaisiin melko suuri määrä jäätä, jotta sen lämpölaajeneminen riittäisi liikuttamaan esineitä. Ja olisiko teräsrakenteinen ja melko raskailla metallijousilla varustettu lukko moksiskaan jäästä? Sopii epäillä.


4) Ihmeellinen riippuliidin bambusta

Ihmemies rakentaa motorisoidun riippuliitimen bambusta, ilmastointiteipistä ja roskapusseista (5. tuotantokausi, jakso 1).

Kun hätä on suurin, on apukin roskapusseissa. MacGyver osoittaa melkoista harrastuneisuutta rakentamalla epäilyttävästi teollisesti valmistetun näköisen riippuliitimen bambusta, pienmoottorista ja roskapusseista.

Mutta kestäisikö pussien materiaali todella liitämisen ilmanpainetta? Todellisuudessa lentopintojen paine ja siten niiden materiaalin pingotus on melkoinen. Ja ne pitäisi kiinnittää todella hyvin, etteivät reunat ala repsottaa. Tämä tuskin onnistuu alkeellisissa oloissa.

Ja kuka ihme muistaa ulkoa riippuliitimen optimaaliset mitat ja osaa lennosta arvioida tarvittavan siipipinta-alan? Ilmeisesti Ihmemies.


5) Kuumailmapallo romuraudasta

Ihmemies rakentaa kuumailmapallon vanhoista vaatteista, laskuvarjosta, jääkaapista, metallilevystä sekä itse tehdystä liimasta ja käyttää apuna vain hitsauspilliä (3. tuotantokausi, jakso 6).

No ei kai nyt sentään! Tällainen kapistus ei ikipäivänä nousisi ilmaan!

On toki teoriassa mahdollista rakentaa itse kuumailmapallo. Vuonna 1979 itäsaksalainen Peter Strelzyk rakensi tuttavansa kanssa kuumailmapallon saatavilla olevista osista ja materiaaleista. Lopulta kaksi perhettä pakeni Länsi-Saksan puolelle yön turvin.

Strelzykillä oli aikaa ja suhteellisen hyviä materiaaleja, mutta silti pallon rakentamisessa oli huomattavia vaikeuksia. Esimerkiksi pallon täyttäminen polttamatta sitä on hyvin hankalaa. Lopulta pakokin onnistui vain täpärästi.

Ihmemies sen sijaan kyhäsi aivan liian pienen pallonsa aivan liian ylimalkaisesti, jotta se olisi oikeasti lentänyt. Ja kuka ihme saa aaltopellistä rakennetun, todella painavan hökötyksen edes nousemaan ilmaan? Siinä hommassa saa olla jo melkoinen ihmemies… Onneksi MacGyver on juuri sellainen.