Nappia painamalla käynnistyvät ja sammutettavat autot ovat aiheuttaneet häkäkuolemia ainakin Yhdysvalloissa, The New York Times kirjoittaa.

Artikkelin mukaan kuolemantapauksia on ollut ainakin parikymmentä vuoden 2006 jälkeen. Syynä on ollut se, että moottori on jäänyt epähuomiossa käyntiin autotallissa. Myrkyllinen hiilimonoksidi on sieltä levinnyt asuintiloihin ja aiheuttanut myrkytyskuoleman.

Kuolemantapausten lisäksi kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut. Lisäksi joillekin on aiheutunut aivovaurio.

Varsinkaan vanhemmat ihmiset eivät ole tottuneet siihen, että uusien autojen moottorin käyntiäänet ovat vanhempia automalleja hiljaisempia. Siksi he eivät ole huomanneet moottorin jääneen käyntiin.

The New York Timesin laskelmien mukaan puolessa häkämyrkytyksissä auto on ollut Toyota, mukaan lukien Lexus.

Virallisia tilastoja asiasta ei ole, sillä mikään liittovaltion viranomainen ei tilastoi asiasta tarkasti. Lehti on koonnut tietonsa uutisoinnista, oikeustapauksista, poliisin ja palokuntien raporteista sekä kansalaisjärjestöjen seuraamista tapauksista.

Uutisen mukaan seitsemän vuotta sitten Yhdysvaltain autoalan standardointijärjestö Society of Automotive Engineers (SAE) teki aloitteen valmistajille, että käynnissä oleva auto antaisi varoituksen, kuten äänimerkin.

Toisena mahdollisuutena järjestö piti sitä, että auto sammuisi itsestään jonkin ajan kuluttua.

Tästä ei kuitenkaan seurannut valmistusstandardia. Valvova viranomainen sanoo luottavansa alan itsesäätelyyn.

The New York Timesin mukaan joidenkin valmistajien uudemmat mallit sisältävät varoitusäänen käynnissä olevasta moottorista. Fordin uusimmat mallit sammuvat itsestään puolen tunnin kuluttua, mikäli avainnippu ei ole autossa.