Avaruusjärjestö NASA julkisti tällä viikolla videon, joka voi ensinäkemällä näyttää hyvin hämmentävältä.

Videolla näkyy jättimäinen Kuu, joka on laskeutumassa maanpinnalle ja katoamassa sen taakse horisonttiin. Videolla näkyy myös ihmisiä, joiden päälle Kuu on ”laskeutumassa”, mutta jotka eivät tunnu edes huomaavan kuuta. (Video on kokonaisuudessaan tämän jutun lopussa.)

Ei hätää – kuten Nasa selittää, videolla olevat ihmiset ”eivät ole vaarassa”.

Kuvassa 30. toukokuuta kuvatulla videolla näkyy Kanariansaarilla oleva Teide-tulivuori ja sen rinteillä seisovia ihmisiä.

Video on kuvattu teleskooppilinssillä 16 kilometrin päästä, Nasa selittää. Alla olevasta kuvasta asetelma paljastuu helpommin.

Kuva: APOD/Daniel López

Videolla näkyvät ihmiset eivät katso takanaan olevaa Kuuta, koska heille se näyttää aivan normaalin kokoiselta. Sen sijaan he katsovat vastapäisessä suunnassa olevaa auringonlaskua.

Kuu näyttää usein tavallista isommalta, kun se on lähellä horisonttia. Ilmiötä kutsutaan ”Kuu-illuusioksi”.

Huomionarvoista videossa on myös se, että vaikka siinä näyttää siltä, että Kuu liikkuu, todellisuudessa liikettä selittää Maan pyöriminen akselinsa ympäri.

Videota ei siis ole nopeutettu: Kuun liike näkyy siinä täsmälleen oikeassa nopeudessa.

Kuten Nasa muistuttaa, ei ole sattumaa, että täysikuu nousee samaan aikaan kun Aurinko laskee, koska Aurinko on aina vastapäisellä puolella taivasta kuin täysikuu.