Viime viikolla maailmanlaajuista julkisuutta keräsi suorakulmion muotoinen jäävuori. Nyt avaruusjärjestö Nasa on julkaissut kuvan ruumisarkun muotoisesta jäävuodesta.

Etelämantereen Rossin jäähyllystä irtosi litteä jääkimpale 18 vuotta sitten. Se sai nimen B-15T. Tähän saakka se on pyörinyt Etelämantereen hyytävissä vesissä. Länsituulten virta on pitänyt jäävuorta elossa päättymättömässä kehässään.

Nyt kuitenkin on havaittu, että ruumisarkun muotoisen jäävuoren viimeinen matka on alkanut.

Astronautti kuvasi jäävuoren Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) syyskuun lopussa. NASAn selityksen mukaan jäävuoren muoto on syntynyt vuosien mittaan tapahtuneista törmäyksistä ja muista jäävuorta muotoilleista luonnonilmiöistä.

NASAn mukaan ruumisarkun muoto on sattumanvaraista, ajan ja tilan tuottamaa. Siitä ei siis edes näin pyhäinpäivän tai Halloweenin läheisyydessä kannata vetää liian karmaisevia johtopäätöksiä.

Ruumisarkun matka on kuitenkin pian päättymässä. Se on suuntautunut pohjoiseen, Etelä-Atlantille. Muun jään puuttuminen sen ympäriltä sulattaa sen pian, arvioi NASA.

Aiheesta uutisoi Live Science.

Terra-satelliitin ottamassa kuvassa 23.9.2018 näkyy jo, kuinka jäälohkare on kääntänyt kurssinsa Etelämantereen hyisistä oloista kohti pohjoisen lämpimämpiä vesiä.