Maan läheltä viuhahtaa syyskuun alussa tavallista suurempi vieras.

Avaruusjärjestö Nasa kertoi viime viikolla, että 4,4 kilometrin kokoinen Florence-asteroidi kulkee Maan ohi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Kyseessä on suurin tunnettu asteroidi, joka ohittaa Maan näin läheltä sen jälkeen kun asteroideja alettiin seurata.

Välimatkaa Maahan jää noin 7 miljoonaa kilometriä, joten pelkoa törmäyksestä ei ole. Mittaluokkaa antaa se, että etäisyys on 18 kertaa Maan etäisyys Kuusta.

Jos tämän kokoinen asteroidi osuisi maahan, tuho olisi massiivinen. Dinosaurusten 65 miljoonaa vuotta sitten aiheuttaneen sukupuuton aiheuttajaksi epäilty Maahan törmännyt asteroidi oli kymmenen kilometrin kokoluokkaa.

Syyskuun alun lähiohitus mahdollistaa asteroidin tehokkaamman tutkimisen. Seuraavan kerran Florence tulee näin lähelle Maata vasta 2500-luvulla.

Kirkkaimmillaan Florencen magnitudi on 9, mikä tarkoittaa sitä, ettei sitä voi nähdä paljailla silmillä, mutta pienillä teleskoopeilla kylläkin.

Florence havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1981, ja viimeksi se on ollut näin lähellä Maata vuonna 1890. Se on nimetty Florence Nightingalen, joka olioli nykyaikaisen sairaanhoidon ja sairaanhoitajan esikuva, mukaan.