Hetkinen, onko tässä satelliittikuvassa iso meduusa Afrikan yllä?

Ei suinkaan, vaikka siltä saattaa hieman näyttääkin, kertoo Nasa sunnuntaina julkistamasta uudesta satelliittikuvastaan. Sen sijaan kyseessä on pilvimuodostelma, jonka on synnyttänyt Afrikassa Malin yllä riehunut ykkosmyrsky ja siitä seurannut puuskarintama. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)

Kuva on otettu Suomi NPP -satelliitilla olevalla Visible Infrared Imaging Radiometer Suite -instrumentilla syyskuun 27. päivänä.

Ukkosmyrskyjä syntyy usein kuumina päivinä, kun lämmin ilma kohoaa ja synnyttää korkeita ukkospilviä. Nämä pilvet muuttuvat sadepilviksi, ja pilvistä putoava sade viilentää ilmaa ja synnyttää ilmavirtauksen. Tämä ilmavirtaus leviää ulospäin kehän muotoisesti osuttuaan maahan ja voi synnyttää tällaisen kehän muotoisen pilvimuodostelman.

Tällaiset puuskarintamat voivat pysyä kasassa tuntienkin ajan ukkosmyrskyn jälkeen, ja ne voivat kulkea satojen kilometrien päähän syntypaikastaan, Nasa kertoo.

Nasan Goddard Space Flight Center meteorologi Joseph Munchak selittää, että kuvassa pilvirintama on puoliksi hajonnut tuulten vuoksi.

Puuskarintamat voivat synnyttää pahaenteisen näköisiä vyörypilviä, joita sanotaan joskus myös rulla- tai hyllypilviksi. Pölyisillä alueilla pilvet voivat kuljettaa mukanaan hiekka, ja joskus ne kuljettavat mukanaan jopa hyönteisiä ja lintuja.