Kun ajattelemme jäävuoria, ajattelemme usein niiden näyttävän suunnilleen tällaisilta.

Siis hyvin epäsäännöllisiltä ja epäsymmetrisiltä. Ylipäänsä luonnossa on harvinaista nähdä säännöllisiä muotoja, kuten 90 asteen kulmia.

Ehkä siksi oheinen avaruusjärjestö Nasan viime viikolla julkistama valokuva on herättänyt laajaa mielenkiintoa.

Etelämantereella Operation IceBridgen yhteydessä otetussa valokuvassa näkyy jäävuori, joka näyttää täysin suorakulmaiselta, ikään kuin se olisi tarkoituksella leikattu sellaiseksi.

Ei huolta. Kyseessä on kuitenkin täysin luonnollinen jäävuori.

Jäävuoria on nimittäin kahdenlaisia. On jäävuoria, jotka ovat ”vuorimaisia” ja joista suurin osa on veden alla. Sen lisäksi on myös olemassa Nasan kuvan kaltaisia tasaisia jäävuoria, joissa on lähes pystysuorat reunat ja vaakasuora huippu.

Tällaiset tasaiset jäävuoret muodostuvat usein, kun ne irtoavat lohkeamalla jäähyllyistä.

Marylandin yliopiston tutkija Kelly Brunt sanoo LiveScience-sivustolle, että tällaiset jäävuoret syntyvät vähän samalla tavalla kuin jos kynsi kasvaa liian pitkäksi ja lohkeaa päästään. Tällainen halkeaminen tapahtuu usein suoraa geometrista linjaa pitkin.

Tällaiset tasaiset jäävuoret voivat olla kooltaan jopa tuhansien neliökilometrien kokoisia. Nasan kuvaama jäävuori näyttää paljon pienemmältä, ehkä kilometri tai pari suuntaansa.

Kuvasta ei myöskään näy, miltä jäävuori näyttää toiselta puolelta. Se voi olla sieltä epätasaisempi, jolloin se ei näyttäisi lainkaan niin luonnottomalta.