Avaruusjärjestö Nasa on julkistanut erikoisen valokuvan Pohjoisella jäämerellä havaituista jäässä olevista rei’istä.

Huhtikuun 14. päivänä napa-alueita seuraavan Nasan IceBridge-ohjelman mukana ollut tutkija John Sonntag huomasi lentokoneesta jäässä kummallisen näköisen ilmiön, jollaista hän ei ollut aiemmin nähnyt, Nasa kertoo.

Alla oleva kuva on otettu P-3-tutkimuskoneesta Beaufortinmeren yltä noin 80 kilometrin päästä Kanadan rannikolta. (Voit katsoa kuvaa isompana täällä.)

Nasa kertoo, että ilmiölle ei ole helppo keksiä selitystä. Sen verran kuvasta selviää, että kuvassa näkyvä jää on vasta nuorta, ohutta ja pehmeää.

”Tämän voi huomata keskellä olevan ’ameeban’ etuosassa olevista aaltomaisista muodoista”, sanoo merijääfyysikko Don Perovic Dartmouth Collegesta. Jää näyttää myös liikkuvan kuvassa vasemmalta oikealle, ja kuvan oikeassa reunassa näkyy sormilauttoja.

Nämä seikat eivät kuitenkaan suoraan selitä sitä, mitä ympyrän muotoiset reiät jäässä ovat.

Yksi selitys on, että hylkeet ovat tehneet jäähän reikiä, joiden kautta ne voivat tulla pintaan hengittämään. Tällaisia hylkeen tekemiä reikiä on kuvattu aiemminkin.

Reiän ympärillä olevat piirteet voivat syntyä aalloista, joita syntyy, kun hylkeet tulevat pintaan. Tai sitten ne voivat syntyä siitä, kun vettä valuu aukosta jään pinnalta jään alle.

Toinen selitys on, että syystä tai toisesta pinnalle nousee noissa kohdissa lämpimämpää vettä. Vesi on alueella matalaa, joten esimerkiksi manteerelta virtaava pohjavesi saattaa nousta syystä tai toisesta pinnalle täällä. Muutenkin selitys voi löytyä jonkinlaisista lämpimistä virtauksista, tutkijat sanovat.

Ehkä varmuus kysymykseen saadaan, jos joskus kuvaan saadaan mukaan reiän vieressä päivää paistatteleva hylje.