Avaruusjärjestö Nasa on julkaissut tyrmäävän kauniita visualisaatioita ”hengittävästä” planeetastamme.

Nasan julkistamassa videoissa näkyy, kuinka vuodenajat ja kasvillisuuden rajat ovat vaihdelleet viimeksi kuluneen 20 vuoden aikana.

Avaruusjärjestö on julkaissut videon sen kunniaksi, että sen satelliitit ovat nyt seuranneet yhtäjaksoisesti 20 vuoden ajan ekosysteemien ja kasvillisuuden kehittymistä maapallolla.

Setelliitit ovat seuranneet maan ja meren elämää jo 1970-luvulta lähtien. Jatkuvaa seurantaa on kuitenkin saatu vasta vuoden 1997 jälkeen, kun avaruuteen laukaistiin Sea-viewing Wide Field-of-view Sensor (SeaWiFS) -satelliitti, joka seuraa myös meren elämää.
Nasan uudessa animaatiossa kuvataan koko 20 vuoden ajanjakson aikana tapahtuneita muutoksia.

”Nämä ovat uskomattoman eläviä visualisaatioita elävästä planeetastamme”, sanoo meritieteilijä Gene Carl Feldman Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

”Siinä on Maa, joka hengittää joka ikinen päivä, vaihtuu vuodenaikojen mukana, reagoi Aurinkoon, muuttuviin tuuliin, merivirtauksiin ja lämpötiloihin.”

Nasan satelliittien keräämä tieto on auttanut tutkijoita muun muassa seuraamaan kasviplanktonin määrää merissä tai kasvillisuuden muutoksia Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Arktinen alue on muuttumassa mittausten mukaan lämpimämmäksi, ja kasvillisuus levittäytyy, Nasa kertoo.

Video on reilun viiden minuutin mittainen, mutta siihen on koottu hyvin näyttävä ja tiivis läpileikkaus siitä, millaista tietoa satelliitit ovat keränneet.