Avaruusjärjestö Nasa julkisti torstaina uuden satelliittikuvan Etelämantereella olevasta Pine Islandin jäähyllystä lohjenneesta jäävuoresta.

Lokakuun lopulla Pine Islandin jäähyllystä lohkesi jäärä 300 neliökilometrin verran. Suurin jäävuori, nimeltään B-46, on kooltaan 226 neliökilometriä.

Tapaus on huomioarvoinen siksi, että takavuosina Pine Islandin jäähyllystä on lohjennut isoja jäävuoria keskimäärin kuuden vuoden välein. Nyt viime vuosina tällaisia lohkeamisia on tapahtunut lähes vuosittain.

Alla näkyy Landsat 8 -satelliitilla olevan Operational Land Imagerin ottama kuva syyskuun 17. päivältä.

Tässä puolestaan näkyy kuva samalta alueelta marraskuun 7. päivänä lohkeamisen tapahduttua.

Nasa kertoo, että kun kuva on otettu, B-46:sta on jo irronnut muutamia paloja, minkä vuoksi sen koko on pienentynyt 185 neliökilometriin.

”Huomatkaa, että jäävuoren reunat ovat niin korkeita ja Aurinko niin matalalla, että se luo merijäähän dramaattisia varjoja”, Nasa kertoo.

Ennen vuotta 2013 tällaisia lohkeamisia tapahtui noin kuuden vuoden välein. Sittemmin niitä on tapahtunut vuosina 2013, 2015, 2017 ja 2018.

Jäätikkötutkija Joe MacGregor sanoo sivustolla, että lohkeamisten yleistymistä selittää se, että jäähylly on ohentunut.

Alla on lentokoneesta otettu uusi valokuva B-46:sta, joka näkyy kuvassa vasemmalla.

Pine Islandin jäätikkö on maapallon nopeimmin vetäytyvä jäätikkö. Sen jääkerros on ohentunut vuosittain noin metrillä, ja siitä on sulanut vuosittain 45 miljardia tonnia vettä. Tärkein selitys tälle on, että jäätikön alla oleva lämmin vesi sulattaa sitä. Jäätikkö on noin kaksi kilometriä paksu.

Jotkut tutkijat ovat huolissaan siitä, että jäätikön reunan vetäytyessä jääseinämät ovat entistä korkeampia. Tämä voi tehdä jäätiköstä entistä epävakaamman, mikä voi johtaa sen hajoamisen kiihtymiseen.