Viime viikolla Grönlannissa pienen Innaarsuit-nimisen rannikkokylän asukkaat kohtasivat huolestuttavan näyn: jättimäinen jäävuori oli parkkeerannut lähelle rantaa.

Painoa jäävuorella oli peräti 11 miljoonaa tonnia, ja se oli suurin, mitä 169-henkisen kylän asukkaat muistavat koskaan nähneensä.

Alla olevalla videolla saa kuvaa siitä, miltä se näyttää. Lehtitietojen mukaan jäävuori on yli 200 metriä leveä, ja se kohoaa peräti 100 metrin korkeuteen.

Kylän asukkaat pelkäsivät jäävuoren voivan tuhota koko kylän. Jos jäävuori esimerkiksi kaatuu kyljelleen tai siitä irtoaa mereen iso osa, se voi synnyttää todella ison aallon.

Avaruusjärjestö Nasa julkisti tällä viikolla Landsat 8 -satelliitin ottaman valokuvan jäävuoresta. Kuva on otettu satelliitilla olevalla Operational Land Imager -instrumentilla.

Avaruudesta katsottuna jäävuori ei kuitenkaan näytä läheskään yhtä vaikuttavalta. Heinäkuun 5. päivänä otetusta kuvasta näkyy, että merellä kelluu useita samanlaisia jäävuoria.

Euroopan avaruusjärjestö ESA puolestaan on julkistanut toisen kuvan, joka on otettu muutamaa päivää myöhemmin heinäkuun 9. päivänä. Siinä jäävuori on jo paljon lähempänä kylää.

”Se on kerrassaan kaunis”, sanoo tiedotteessa Nasan jäätikkötutkija Kelly Brunt. ”Sn z-ulottuvuus (korkeus) on melko äärimmäinen.”

Jäävuoret ovat yleisiä Baffininlahdella, mutta ne liikkuvat yleensä sellaisia reittejä, etteivät ne tule lähelle rannikkoa. Näin iso jäävuori voi tuottaa ongelmia, Nasa sanoo.

”Jos jäävuoren z-ulottuvuus (korkeus) on suuri suhteessa x- ja y-ulottuvuuksiin, jäävuori saattaa kierähtää”, Brunt sanoo.

Tällaisilla jäävuorilla on kyljessään yleensä veden muodostamia kuvioita, mikä viittaa siihen, että ne ovat kääntyilleet useitakin kertoja muuttaessaan muotoa. Iso vierähdys voi synnyttää huomattavan aallon, Brunt sanoo.

Vaara saattaa olla kuitenkin ohi: ESA sanoi toissapäivänä, että tuulet ovat alkaneet viedä jäävuorta kohti pohjoista.