Avaruusjärjestö Nasa julkisti tiistaina uusia satelliittikuvia, joista paljastuu Indonesiassa viime viikolla tapahtuneen tsunamin tuhon laajuus Sulawesin saarella.

Noin 300 000 asukkaan Palun kaupungissa tapahtui tsunamin vuoksi isoja tuhoja muun muassa mutavyöryjen takia. Isoja mutavyöryjä tapahtui kilometrien päässä rannikosta, kuvista ilmenee.

Landsat 8 -satelliitin Operational Land Imager on ottanut alla olevat syyskuun 23. päivänä ennen tsunamia ja tiistaina 2. lokakuuta sen jälkeen.

Alla olevissa väärävärikuvissa on helpompi erottaa kaupunkialueet (purppura-harmaa), kasvisto (vihreä) ja kääntyneet maakerrokset (ruskea).

Kuvassa näkyy kolme isoa aluetta sisämaassa, joissa on tapahtunut mutavyöryjä. Ne aiheuttivat isoja vahinkoja tiheästi asutuilla alueilla.

Maanjäristys on saattanut laukaista märässä maaperässä ja lietteessä nesteytymistä, missä se alkaa käyttäytyä nesteen tavoin ja lähteä liikkeelle.

Tällainen prosessi on Nasan mukaan suhteellisen yleinen lähellä jokia ja alueita, joilla on hiljattain rakennettu. Ne voivat synnyttää mutavyöryjä suhteellisen tasaisilla alueilla.

Tekniikan Maailma kirjoitti tiistaina laajemmin tsunamin mahdollisista selityksistä.