Avaruusjärjestö Nasa julkisti sunnuntaina upean satelliittikuvan Mauritaniassa, Saharan autiomaassa olevasta niin sanotusta Richatin rakennelmasta.

Kyseessä on pyöreä geologinen muodostelma, joka on läpimitataltaan peräti 45 kilometriä. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)

Nasa kertoo sivuillaan, että Richatin rakennelma, joka tunnetaan myös ”Saharan silmänä”, on kiinnittänyt astronauttien huomiota siitä lähtien, kun Nasa on lähettänyt ihmisiä Maata kiertävälle radalle 1960-luvulla.

Aikaisemmin tutkijat ovat olettaneet, että muodostelma on syntynyt asteroidin tai meteoriitin törmäyksestä. Nykyisen käsityksen mukaan kyseessä on geologinen kumpare, joka on syntynyt pyöreän maanpinnan kohdan kohotessa.

Tutkijat ovat saaneet selville, että rakennelman renkaat muodostuvat erilaisista ja eri-ikäisistä kivilajeista. Sen korkeimmat harjanteet ovat parhaiten eroosiota kestävää kiveä.

Nasa kertoo, että tällaisessa rakenteessa ”napakympissä” olevat kivet ovat vanhempia kuin ulkoreunoilla olevat kivilajit. Kuvan vasemmassa alareunassa näkyy useita siirroksia, joissa aiemmin yhtenäiset kerrostumat ovat siirtyneet erillseen toisistaan.

Kuva on otettu joulukuussa 2011 Nikon D2Xs-kameralla, jolla on 400-millinen linssi, Nasa kertoo.

Alla on toinen Nasan vuonna 2002 kuva Saharan silmästä.