Avaruusjärjestö Nasa julkisti sunnuntaina Grönlannin itärannikolla otetun upean valokuvan, jossa jäävuori on juuttunut keskelle merijäätä.

Nasa kertoo sivuillaan, että valokuva on otettu huhtikuun 21. päivänä osana Nasan Operation IceBridge -lentoja, joiden tarkoitus on tarkkailla napajäätiköiden tilannetta.

Alla oleva kuva on otettu 500 metrin korkeudesta lähellä Grönlannin rannikkoa. (Isomman kuvan näet täältä.)

Nasa selittää sivuillaan, että jäävuoret syntyvät maalla olevalla jäätiköllä, kun sille laskeutuva lumisade muuttuu jäätiköksi. Nämä jäätiköt valuvat hiljalleen mereen, niihin syntyy halkeamia merijään lämmön vuoksi, ja lopulta osia niistä irtoaa kuin sormenkynsiä leikatessa.

Jäävuoret liikkuvat yleensä avomerellä. Tämän kuvan tekee epätavalliseksi se, että siinä jäävuori on juuttunut keskelle merijäätä.

Vaikka kuvassa näyttää siltä, että merijää estää jäävuorta liikkumasta, jäävuori ei ollut aivan jämähtänyt paikoilleen. Merijäätutkija Linette Boisvert sanoo, että kuvassa näkyvät merijään halkeamat johtuvat jäävuoren liikkeistä – tai siitä että osa jäävuoresta on hajonnut ja pudonnut merijään päälle. Kuvassa näkyvä merijää on ensimmäisen vuoden merijäätä ja siksi hyvin ohutta.

Boisvert sanoo, että kuvassa oleva jäävuori on alueella, jonka tutkijat ovat nimenneet ”jääkarhujen moottoritieksi”, koska alueella merijään päällä on niin paljon jääkarhujen jälkiä. Jäljet kiertelevät merijäällä jäävuorten välillä.

”Jäässä olevat aukot ovat hylkeille täydellisiä paikkoja tulla vedestä pois lepäämään ja jääkarhuille metsästykseen”, Boisvert sanoo.

”Vaikka tämän jäävuoren ympärillä ei ollut näkyviä jälkiä, jääkarhut saattavat tulla käymään sinne, kun vuori matkaa kohti Atlantin valtamerta.”

Alla oleva toinen valokuva on otettu huhtikuu 27. päivänä. Siinäkin näkyy jäävuoria keskellä rikkonaista merijäätä. Kuvassa jäävuoren päällä näkyy sulanutta vettä. (Isomman kuvan näet täältä.)