Avaruusjärjestö Nasa julkisti tiistaina satelliittikuvan erikoisesta saaresta Kanadan rannikolla, joka on niin pieni, että sitä ei näe edes Googlen karttapalvelussa.

Nasan Landsat-satelliitin kuvaamalla saarella on erikoinen tarina – ja erikoinen nimikin: saari on nimetty Landsat 1 -satelliitin mukaan.

Saari on kooltaan hyvin pieni, vain 25 metriä kertaa 45 metriä. Saari löydettiin vuonna 1973, kun Landsat 1 -satellitin keräämiä tietoja tutkittiin. (Tuolloin satelliitin nimi oli Earth Resources Technology Satellite 1 tai ERTS 1.)

Topographic Survey of Canadan tutkija Betty Fleming löysi saaren, kun hän yritti selvittää satelliitin kykyä löytää pieniä asioita. Noin 20 kilometrin päästä Labradorin rannikolta hän löysi kivisen saaren, jonka nimeksi tuli myöhemmin ”Landsat-saari”.

Nasan julkistama kuva saaresta on otettu heinäkuun 15. päivänä vuonna 2014. Kuvan on ottanut Landsat 8 -satelliitti, ja saarta on vaikea erottaa kuvasta.

Alla on laajempi karttanäkymä.

Saarta on vaikea ylipäänsä kuvata satelliitilla, koska kesäisin alue on usein pilvien peitossa ja talvella puolestaan jään peitossa. Landsat 8 kulkee alueen yli vain kerran 16 päivässä, joten kuvausmahdollisuuksia ei ole paljon.

Saarella ei ole käynyt juurikaan ihmisiä. Kesti joitakin vuosia sen löytämisen jälkeen, ennen kuin saaren olemassaolo käytiin edes varmistamadssa.

Alla oleva kuva on otettu 1990-luvulla, jolloin Canadian Hydrographic Servicen tutkija David Gray kävi kuvaamassa saaren helikopterilla vuonna 1997. Tältä se näyttää.

Helikopterista otettu kuva Landsat-saaresta. Kuva: David Gray

Nasa kertoo, että saaren tarkkaa rakennetta ei tunneta. Läheinen Home-saari koostuu 2,8 miljardia vuotta vanhasta kiviaineksesta. Se kuului aikoinaan muinaiseen maamassaan, joka oli yhteydessä Grönlantiin, sanoo aluetta kartoittanut geologi Richard Wardle. Noin 80 miljoonaa vuotta sitten mannerlaattojen liike repi maa-alueen kahtia ja avasi Labradorinmeren.

Luonnontieteellisesti alueella ei ole paljon muuta mielenkiintoista, David Gray sanoo Nasan sivustolla.

”Siellä ei ole kasvillisuutta, ei edes ruohoa. Se on kuin mikä tahansa muu paljas kivi.”