Avaruusjärjestö Nasa kertoi keskiviikkona, että sen Marsissa oleva Curiosity-luotain on onnistunut poraamaan planeetan pinnalle pienen reiän yli vuoden tauon jälkeen.

Curiosityn käyttämässä porassa on ollut teknisiä ongelmia, minkä vuoksi se ei ole pystynyt tekemään poraustehtäviä Marsin pinnalla. Nasa kuitenkin kertoo, että sen insinöörit ovat keksineet näppärän uuden tavan, jolla luotain pystyy tekemään reikiä eri tavalla kuin on alunperin suunniteltu.

Joulukuussa 2016 Curiosityn pora hajosi niin, ettei sitä pystytty enää liikuttamaan pystysuunnassa.

Nasan insinöörit kuitenkin keksivät, että Curiosity voisi käyttää ohjailtavaa robottikättään poraamiseen ilman automaattisia tukijalkoja.

Jo helmikuussa Nasa todisti, että se pystyy laskemaan käden avulla poran pinnalle, ja nyt myös itse poraamista on kokeiltu onnistuneesti.

Nasa kertoo, että Curiosity porasi Duluth-nimiseen kiveen toukokuun 20. päivänä eli viime sunnuntaina reiän, joka on noin kaksi tuumaa eli 5,1 senttiä syvä ja läpimitaltaan 1,6 senttiä.

Alla on Curiosityn ottama kuva reiästä.

Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

”Ryhmä osoitti uskomatonta nerokkuutta luodessaan uuden poraustekniikan ja toteuttaessaan sen toisella planeetalla”, sanoo Curiosity-projektissa johtajana toimiva Steve Lee Nasan tiedotteessa.

”Nuo ovat kaksi tärkeää innovaatiotuumaa 60 miljoonan mailin päästä.”

Vaikka poraustekniikka toimii, insinööreillä on vielä tekemistä sen kanssa, miten poran tuottamia näytteitä saadaan tuotua luotaimen sisällä oleviin laboratorioihin analysoitavaksi.

Seuraavaksi Nasan tutkijat aikovat käyttää luotaimen kameroita sen analysoimiseksi, kuinka paljon pölyä irtoaa porasta, kun sitä liikutetaan taaksepäin.