Kun Yhdysvaltain avaruusjärjestö laukaisi avaruuteen Aurinkoa tutkivan Solar Dynamics Observatory -satelliittinsa vuonna 2010, kantoraketin nousua kuvanneiden ihmisten muistikorteille tallentui enemmän kuin he olivat toivoneet.

Floridan Cape Canaveralista laukaistu raketti laukaistiin samaan aikaan, kun taivaalla näytti olevan kolme aurinkoa.

Yleisö oli nimittäin todistamassa sivuaurinkoina tunnettua ilmakehän ilmiötä, jossa kuusikulmioiset jääkiteet taittavat auringonvaloa muodostaen Auringon ympärille kaksi kirkasta läikkää.

Sivuauringot ovat yleisimpiä ilmakehän haloilmiöitä. Ne syntyvät sattumalta jääkiteiden ollessa tismalleen oikealla etäisyydellä Auringosta.

Nasan julkaisema kuva selittää, miten optinen ilmiö syntyy.

Osuessaan näihin jäisiin untuvapilviin noin kymmenen kilometrin korkeudella ilmakehässä raketti synnytti yleisön ihmetykseksi näkyviä aaltoja pilvikerroksessa.

Kahdeksan vuotta vanha tapaus on jälleen noussut puheenaiheeksi Reddit-keskustelupalstalla, jossa ilmiön syistä on esitetty useita teorioita. Myös Daily Mail -sivusto päätti selventää ilmiön taustoja.

”Atlas V -kantoraketin työntyessä untuvapilveen sen synnyttämät paineaallot väreilivät pilven läpi ja tuhosivat (ilmiön aiheuttavien) jääkiteiden muodostelman”, Nasan ilmakehän optisten ilmiöiden asiantuntija Les Cowley selitti vuonna 2010. ”Tämä sammutti sivuauringot.”

Nasa kertoi tuolloin, että ilmakehän häiriöiden, kuten luotien tai meteoriittien synnyttämien paineaaltojen on kerrottu sammuttavan kaksoisaurinkoja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun ilmiö on dokumentoitu.

SDO-satelliitti on myöhemmin tarjonnut meille runsaasti lisää ihmeteltävää. Sen ottamat kuvat Auringosta ovat parhaimmillaan hypnootista katsottavaa.