Grönlannin rosoisella rannikolla jääkentät hupenevat vauhdilla. Vaikka Luoteis-Grönlannissa, Prudhoe Landissa mereen päätyvät jäätiköt eivät ole saaren suurimpia, Nasan satelliittikuvissa alueelta näkyy selvästi, kuinka 30 vuodessa ne ovat pienentyneet ja madaltuneet.

Kuvapari on syyskuulta 1987 ja 2017. Nasan sivuilla on vertailutyökalu, jossa kuvista voi katsoa jäätikön koon muutosta.

Vanhempi on kuvattu Landsat 5 -satelliitista Thematic Mapper -laitteistolla. Uudempi Landsat 8:sta Operational Land Imager (OLI) -laitteistolla.

Satelliittikuva Luoteis-Grönlannin jäätiköistä syyskuulta 1987.

Luoteis-Grönlannin jäätiköt hupenevat eri tahdilla sen mukaan, miten syvän meren äärellä ne sijaitsevat. Kuva syyskuulta 2017.

Tracy-jäätikkö ja Heilprin-jäätikkö ovat laajimpia, jotka valuvat Inglefield bredning -vuonoon. Se on noin 20 kilometriä leveä.

1980–90-luvuilla jäätiköt sulivat samaan tahtiin, noin 36–38 metriä vuodessa. Vuosina 2000–2014 kahden jäätikön sulamisnopeus on erkaantunut toisistaan. Tracy-jäätikkö on sulanut 364 metriä ja Heilprin 109 metriä vuodessa.

Syy on todennäköisesti siinä, miten jäätiköt ovat kytköksissä mereen. Tracy-jäätikkö virtaa syvään, jopa 600 metrin meriveteen. Näin se on alttiimpi sulamaan altapäin, kun merivesi jatkuvasti lämpenee. Heilprin on matalamman meren äärellä.

Nasa seuraa näiden jäätiköiden tilannetta vuosittain.