Sähköautoja vähättelevät automyyjät ovat merkittävä este sähköautojen yleistymisen tiellä, selviää uudesta Skandinavian alueella toteutetusta tutkimuksesta.

Tanskalaisen Aarhusin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa tutkijat vierailivat 126 autoliikkeessä esittäen uuden auton potentiaalista ostajaa.

77 prosenttia myös sähköautoja myyvistä autoliikkeistä ei edes keskustellut valeasiakkaidensa kanssa sähköautoista. Sen sijaan automyyjät tuputtivat ostajakandidaateille diesel- ja bensa-autoja. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Tutkijat huomasivat, että automyyjät myös mustamaalaavat sähköautoja – mikäli ne ylipäätään tulevat asiakkaan kanssa puheeksi. Alla neljä yleisintä automyyjien käyttämää sähköautojen vastaista argumenttia:

  • Sähköautojen vähättely – ”Polttoainetaloudellisuus ei käy järkeen…”
  • Kuluttajan harhaanjohtaminen – ”Sähköautojen toimintamatka on vain 80 kilometriä…”
  • Sähköautovaihtoehtojen mainitsematta jättäminen – ”Tämä malli on saatavilla vain diesel- tai bensamoottorilla…”
  • Sähköautojen esittäminen alempiarvoisina – ”Ne tuhoavat sinut taloudellisesti…”

Tutkijoiden havaintojen mukaan myös automyyjien tiedot sähköautojen tekniikasta ovat vähäiset, ja monet myyjät ajattelevat sähköautokaupan olevan polttomoottoriauton myyntiä kannattamattomampaa. Myyjät kokevat kaupankäynnin myös kestävän sähköautojen kohdalla pidempään.

”Valtioilta ja autovalmistajilta tulevat ristiriitaiset signaalit ja käytännöt heijastuvat markkinoihin”, tutkijat kertovat ja toteavat niiden olevan keskeinen automyyjien asenteita muovaava tekijä.

”Niiden menettelyt tekevät sähköautoista vähemmän houkuttelevan kaupankohteen automyyjille ja sen myötä ostajille”, tutkimuksen johtaja Gerardo Zarazua de Rubens kertoo BBC:lle.

Esimerkiksi ristiriitaisista signaaleista tutkijat nostavat Tanskan, jossa sähköautojen verotusta on nostettu ja samaan aikaan muiden premium-autojen verotusta löysennetty.

Suomessa autokauppiaat eivät suhtaudu sähköautoihin yhtä negatiivisesti kuin muissa Pohjoismaissa, tutkimus paljasti.

”Suomi on maa, jossa sähköautoja kohtaan pitäisi olla vähiten kiinnostusta (pitkien välimatkojen ja kylmien talvien vuoksi), mutta huomasimme, että tanskalaisiin autokauppiaisiin verrattuna suomalaiset olivat myötämielisempiä”, de Rubens kertoo. Hän kiittelee myös Suomen valtion selkeää myötämielisyyttä sähköautoja kohtaan.

De Rubens tutkimustiimeineen uskoo, että autokauppiaiden suhtautuminen sähköautoihin tulee muuttumaan jo lähitulevaisuudessa.

”Sähköautot tulevat nopeammin kuin moni uskoo. Koko autokannan uusiutuminen vie aikaa, mutta uskon sähköautojen dominoivan uusien autojen myyntiä jo ensi vuosikymmenellä.”

Tutkimus on julkaistu Nature Energy -tiedejulkaisussa.