Aktiivisuusrannekkeet ovat liikkujan näppäriä apuvälineitä. Ne näyttävät pulssisi ja pitävät huolen siitä, että saat terveellisen annoksen liikuntaa joka päivä.

Aktiivisuusrannekkeet eivät kuitenkaan mittaa pelkästään ihmisten sykettä. Sosiaalisessa mediassa leviää nimittäin nyt videoita, joissa ne löytävät sykkeen myös elottomilta esineiltä!

Rannekkeet havaitsevat niin kahvikupin, banaanin kuin vessapaperirullankin sykkeen, Futurism-sivusto kertoo. Esimerkiksi vessapaperin sydän lyö Xiaomin aktiivisuusrannekkeen mukaan 59–88 iskua minuutissa.

Ilmiölle on kaksi ilmeistä selitystä: joko kahvikuppi on elävä olento tai jokin hämää aktiivisuusrannekkeen tunnistimia.

Futurismin mukaan vaihtoehdoista jälkimmäinen on todennäköisempi. Ilmiön kerrotaan johtuvan aktiivisuusrannekkeiden tavasta mitata sydämen lyöntitiheyttä.

Useimmat markkinoilla olevat aktiivisuusrannekkeet mittaavat sykettä valon avulla. Fotopletysmografiana tunnetussa menetelmässä laite heijastaa vihreää valoa ranteeseesi. Punaisiin verisuoniin absorvoituvan valon perusteella laite laskee sykkeesi.

Ongelma on, että teknologia menee helposti sekaisin heijastuvista pinnoista – kuten video paljastaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö menetelmä toimisi erinomaisesti rannekkeen oikeassa käyttötarkoituksessa.

Kehittyneimmissä aktiivisuusrannekkeissa, kuten Apple Watch 4:ssä on siirrytty jo käyttämään EKG-skanneria, joka mittaa sykettä sähkösignaalien avulla.

Ja jos harkitset aktiivisuusrannekkeen ostoa, kannattaa ensin tutustua Tekniikan Maailman aktiivisuusrannekevertailuun.